Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Výhru vo vianočnej lotérii v Španielsku získali držitelia žrebu 88088

Majiteľ obchodu so žrebmi Guillermo Magadan strieka šampanské po predaji víťazného vianočného žrebu vo vianočnej lotérii El Gordo (Tučný) v Madride v piatok 22. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Žreb stojí 20 eur a lotéria je považovaná za najbohatšiu na svete z dôvodu celkovej hodnoty výhier.

Madrid 22. decembra (TASR) - Víťazom hlavnej ceny 400.000 eur v tradičnej vianočnej lotérii El Gordo v Španielsku sa v piatok stali držitelia žrebov s číslom 88008. Po zdanení si rozdelia približne 325.000 eur. Množstvo ďalších osôb získalo výhry nižšej hodnoty. TASR správu prevzala z agentúry AP a webovej stránky denníka El País.

Nakupovanie a podelenie sa o žreby medzi členmi rodiny, priateľmi či spolupracovníkmi je v Španielsku v predvianočnom období tradíciou. Kolegovia v práci či členovia rôznych zoskupení si často kupujú žreby s tým istým číslom. Víťazov je množstvo, výhry však väčšinou nie sú vysoké.

Výherné čísla v piatok oznámili deti z madridskej školy San Ildefonso. Žrebovanie môže trvať aj šesť hodín a neoficiálne predstavuje začiatok vianočných sviatkov.

Španielsku lotériu spustili v roku 1763 za vlády kráľa Karola III. z rodu Bourbonovcov. Neskôr slúžila na získanie finančných prostriedkov do štátneho rozpočtu. V súčasnosti podporuje viaceré charitatívne projekty.

Žreb stojí 20 eur a lotéria je považovaná za najbohatšiu na svete z dôvodu celkovej hodnoty výhier. Tento rok rozdeľovali výhry v celkovej hodnote 2,6 miliardy eur.

Od roku 1812 sa žrebovanie koná 22. decembra prostredníctvom detí zo školy San Ildefonso. Tá je druhou najstaršou školou v hlavnom meste, založil ju ešte v roku 1534 kráľ Karol V. z rodu Habsburgovcov.