Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Európsky podporný úrad pre azyl je už Agentúrou EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Agentúra EÚ pre azyl bude pokračovať v činnosti Európskeho podporného úradu pre azyl s posilneným mandátom.

Bratislava 21. januára (TASR) - 19. januára 2022 vstúpilo do platnosti nové nariadenie, ktoré dokončilo proces transformácie EASO (Európskeho podporného úradu pre azyl) zriadeného v roku 2010 na Agentúru EÚ pre azyl (EUAA).

Agentúra EÚ pre azyl (EUAA) bude pokračovať v činnosti EASO s posilneným mandátom. Hlavné poslanie EASO - „Podpora je našou úlohou“ (Supportisourmission) - zostáva, ale mandát agentúry umožní ešte výraznejšiu podporu členským štátom EÚ v politicky citlivej agende. Experti agentúry konzultujú zosúlaďovanie národných postupov v azylovom konaní, vysielajú zo svojich radov podporné tímy do krajín pod migračným tlakom a v neposlednom rade rozvíjajú spoluprácu aj s tretími krajinami, t.j. krajinami pôvodu a tranzitu žiadateľov o azyl, čím prispievajú k znižovaniu tlaku na členské štáty EÚ.

Experti a expertky migračného úradu MV SR sú súčasťou týchto aktivít už od roku 2010. V uplynulom roku absolvovali 12 misií v štyroch členských štátoch EÚ - Cyprus, Malta, Litva a Taliansko, ktoré sú najmä z dôvodu ich geografickej polohy vystavené väčším migračným vlnám.

Prvé osobitné rokovanie Správnej rady EUAA sa preto uskutočnilo práve v deň oficiálneho spustenia činnosti agentúry. Členovia rady prijali základné predpisy nevyhnutné pre riadny výkon činností Agentúry. Slovensko na tomto online rokovaní zastupovali podpredsedníčka správnej rady Blanka Timurhan a riaditeľ migračného úradu Ján Orlovský.

Prijatie nariadenia o EUAA v decembri 2021 je prvým úspešným krokom pri reforme spoločného európskeho azylového systému, ktorá stagnovala od roku 2016.

TASR o tom informovala Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR.