Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Vylial sa z brehov Únětický potok pri Prahe

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jaroslav Novák

Hasiči mali zvýšený počet výjazdov aj pre popadané stromy a zaplavené pivnice, informovala novinárov hovorkyňa stredočeských hasičov Sýkora Fliegerová.

Praha 26. júna (TASR) - V Úněticiach pri Prahe sa vylial z brehov tamojší Únětický potok. Po početných zrážkach v piatok večer a v noci na sobotu sa voda dostala z koryta v oblasti Tichého údolia, informuje spravodajský server Novinky.cz.

Vodou bol zasiahnutý aj populárny Trojanov mlyn, kde sa v roku 1972 nakrúcal komediálny seriál Byli jednou dva písaři.

V stredných Čechách cestári odstraňovali v priebehu soboty nahromadenú zeminu a kamene po výdatných nočných búrkach. Zasahovali predovšetkým v okolí Prahy, napríklad pri Vranom nad Vltavou alebo Černošiciach, približujú Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

Hasiči mali zvýšený počet výjazdov aj pre popadané stromy a zaplavené pivnice, informovala novinárov hovorkyňa stredočeských hasičov Sýkora Fliegerová.

Únětický potok je zhruba 15 kilometrov dlhý vodný tok. Je ľavým prítokom rieky Vltava severne od Prahy. Svoj názov dostal podľa obce Únětice, ktorou preteká.

V Úněticiach bolo v druhej polovici 19. storočia objavené archeológmi praveké pohrebisko zo staršej doby bronzovej. Podľa tejto lokality bola pomenovaná na nej zastúpená z hľadiska kultúrno-historického významná únětická kultúra (približne 2300 – 1600 pred n. l.).