Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Výnimočný stav v Novej Kaledónii bude zrušený

Na archívnej snímke z 15. mája 2024 dym stúpa počas protestov v hlavnom meste Noumea na Novej Kaledónii. Foto: TASR/AP

Francúzska vláda dúfa, že zmiernenie obmedzení umožní obnoviť dialóg o mnohých blokádach, ktoré sú stále v platnosti a ktoré súostrovie ochromili.

Nouméa 27. mája (TASR) - Výnimočný stav v Novej Kaledónii zrušia v utorok ráno, oznámil francúzsky prezidentský palác. Výnimočný stav na tomto francúzskom zámorskom území zaviedli pred dvoma týždňami s cieľom potlačiť nepokoje, ktoré si vyžiadali sedem obetí a stovky zadržaných. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron rozhodol, že zatiaľ nepredĺži výnimočný stav nad rámec zákonnej lehoty 12 dní, aby umožnil stretnutia so stranou FLNKS, ktorá podporuje nezávislosť, uviedol v nedeľu Elyzejský palác.

Francúzska vláda dúfa, že zmiernenie obmedzení umožní obnoviť dialóg o mnohých blokádach, ktoré sú stále v platnosti a ktoré súostrovie ochromili.

Zrušenie blokád je podľa vyhlásenia Francúzska "nevyhnutnou podmienkou na začatie konkrétnych a serióznych rokovaní". Výnimočný stav zrušia v utorok o 5.00 h ráno miestneho času (20.00 h SELČ).

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok navštívil tichomorské súostrovie v snahe zmierniť krízu. Francúzsky premiér Gabriel Attal v piatok uviedol, že situácia je naďalej "mimoriadne krehká".

Polícia sa snaží kontrolovať niektoré štvrte hlavného mesta Nouméa a medzinárodné letisko zostane uzavreté pre komerčné lety najmenej do 2. júna.

Nepokoje v Novej Kaledónii vypukli 13. mája pre ústavný návrh zákona, ktorým sa menia pravidlá regionálnych volieb. Právo voliť tak budú mať nielen pôvodní obyvatelia Kanakovia, ale aj osoby s najmenej desaťročným pobytom na Novej Kaledónii.

Podľa vlády v Paríži by na základe nového zákona do voličských zoznamov pribudlo asi 25.000 ľudí. Miestne hnutie za nezávislosť však vyjadrilo obavy, že tieto zmeny oslabia politický vplyv domorodých Kanakov.

Reformu schválila dolná komora francúzskeho parlamentu, čaká sa ešte na konečnú ratifikáciu. Francúzsky prezident Emmanuel Macron však avizoval, že vzhľadom na nepokoje jej zavedenie odložia.