Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Českou vlajkou a Putinom vo vaku na mŕtvoly sa zaoberá NCOZ

Česká vlajka, archívna snímka. Foto: TASR - Bohdan Kopčák

Vyobrazenie s vlajkami a Putinom sa na sídle českého rezortu vnútra objavilo pri príležitosti štátneho sviatku 28. októbra. Minister vnútra Vít Rakušan vyvesenie tohto diela obhajoval.

Praha 29. novembra (TASR) - Česká Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) sa zaoberá prípadom plachty s českou a ukrajinskou vlajkou spolu s portrétom ruského prezidenta Vladimira Putina vo vaku na mŕtvoly. Plachta bola koncom októbra vyvesená na budove českého ministerstva vnútra v Prahe, informuje v pondelok TASR na základe správy spravodajského webu Novinky.cz.

Podľa hovorcu NCOZ Jaroslava Ibeheja dostala centrála v súvislosti s plachtou oznámenie, ktoré v súčasnosti vyhodnocuje.

Vyobrazenie s vlajkami a Putinom sa na sídle českého rezortu vnútra objavilo pri príležitosti štátneho sviatku 28. októbra. Minister vnútra Vít Rakušan vyvesenie tohto diela obhajoval.

Prípadom sa najprv zaoberala pražská polícia, ktorá ho následne odovzdala NCOZ. Podľa českého Deníka N vyšetrovala pražská polícia vyvesenie vlajky kvôli možnému porušeniu zákona o štátnych symboloch, píšu Novinky.cz. Podľa zákona sa štátna vlajka vyvesuje na čelnú stranu budovy, v tomto prípade ale visela na zadnej strane ministerstva. Minister Rakušan uviedol, že podľa predbežného právneho názoru nešlo o protiprávne konanie a prípadnú pokutu zaplatí.

Na vzniku diela sa podieľal český minister vnútra a spolok Dekomunizace. Podľa tvorcov malo znamenať spojenie výročia vzniku samostatného Československa s poukázaním na odhodlanie brániť demokratické hodnoty zvrchovaného štátu. "Vieme, kto je náš priateľ, ktorý krváca i za našu slobodu. A tiež vieme, kto je náš nepriateľ, a nenecháme ho ukradnúť pojem vlastenectvo ani našu vlajku," povedal vtedy Rakušan.

Kontroverznú podobizeň ruského prezidenta kritizovala okrem iných aj moskovská tlačová agentúra; naopak, ocenili ju niektoré ukrajinské médiá, píšu Novinky.cz.