Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

FOTO: Výročie masakru v Srebrenici si pripomínajú mierovým pochodom

Žena stojí vedľa nákladného auta s 50 rakvami s pozostatkami obetí genocídy v Srebrenici z roku 1995 v Sarajeve v Bosne, v piatok 8. júla 2022 Foto: TASR/AP

Masové vraždenie v Srebrenici bolo krvavým vyvrcholením vojny v Bosne.

Sarajevo 8. júla (TASR) - Tisíce ľudí sa v piatok zapojili do mierového pochodu cez lesy vo východnej Bosne na pamiatku masakry v Srebrenici v roku 1995. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Asi 100-kilometrový pochod sleduje trasu, po ktorej sa moslimskí muži a chlapci pokúsili utiecť zo Srebrenice po jej dobytí bosnianskosrbskými jednotkami počas občianskej vojny v 90. rokoch.

"Prišiel som sem s dvoma synmi a 50 ďalšími ľuďmi z môjho rodného mesta, aby som vzdal úctu obetiam, aby som si pripomenul ich ťažkú situáciu," povedal Ademir Mesič z mesta Bosanska Krupa na severozápade Bosny.

"Na niektorých miestach som cítil zimomriavky," povedal Mirce Malič z mesta Tuzla na severovýchode krajiny. "Je ťažké pomyslieť na to, čím si prešli obete (masakry), keď tadiaľto prechádzali a nevedeli, čo ich čaká."

Muži a ženy sa v piatok 8. júla 2022 modlia pri rakvách svojich príbuzných, obetí genocídy v Srebrenici v roku 1995 v meste Potocari v Bosne.
Foto: TASR/AP


Krviprelievanie sa začalo 11. júla 1995, keď moslimskú enklávu Srebrenica dobyli bosnianski Srbi pod velením generála Ratka Mladiča. Obyvateľov neúspešne chránili slabo vyzbrojení holandskí vojaci mierových síl OSN.

Srbi najprv od chlapcov a mužov oddelili ženy, starcov a deti a zhruba 23.000 ľudí previezli na moslimské územie.

Mužov nemilosrdne zabíjali a ich telá zahrabávali do jám. Doteraz sa našli desiatky masových hrobov. Zahynulo viac ako 8000 bosnianskych Moslimov – nikto však dodnes nepozná presný počet obetí tejto masakry.

Novoidentifikované obete sú znovu pochované každý rok 11. júla – na výročie dňa, keď sa v roku 1995 začalo zabíjanie – na stále sa rozširujúcom pamätnom cintoríne pri Srebrenici.

Doteraz sa podarilo pochovať pozostatky viac ako 6600 ľudí. Pozostatky ďalších 50 obetí, ktoré nedávno našli v masových hroboch a identifikovali analýzou DNA, tam uložia v pondelok.

Vo štvrtok ľudia lemovali hlavnú ulicu Sarajeva, po ktorej prechádzalo nákladné auto s ich rakvami na ceste do Srebrenice, uvádza AP.

Ľudia počas pochodu na pamiatku masakry v Srebrenici v roku 1995 v meste Nezuk vo východnej Bosne, piatok 8. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Bola medzi nimi aj Fatima Aljičová, ktorej syna, manžela a brata pri masakre zabili, ale ich telá sa doteraz nepodarilo nájsť a identifikovať.

"Každý rok sa prichádzam rozlúčiť s obeťami a je to ťažké, je to veľmi ťažké," povedala a rozplakala sa. "Bolo by ťažké byť svedkom toho, čo sa stalo nám, nieto zažiť to na vlastnej koži."

Masové vraždenie v Srebrenici bolo krvavým vyvrcholením vojny v Bosne. Rozpad Juhoslávie rozpútal v multietnickom štáte nacionalistické vášne a územné ambície a bosnianskych Srbov postavil proti dvom ďalším hlavným etnikám – Chorvátom a Moslimom.