Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Výročné zasadnutie OBSE sa skončilo bez záverečnej rezolúcie

Generálna tajomníčka OBSE Helga Maria Schmidová (vľavo), poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau (v strede) a minister zahraničných vecí Severného Macedónska Bujar Osmani (vpravo) sa zúčastňujú na tlačovej konferencii po záverečnom zasadnutí zasadnutia na vysokej úrovni Organizácie pre Bezpečnosť a spolupráca v Európe v poľskom Lodži, piatok 2. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Poľský minister zahraničných vecí Z. Rau zdôraznil, že rozhodovanie v rámci OBSE je založené na konsenze všetkých členov, ktorý v súčasnosti nie je možný pre rozdielne postoje k vojne na Ukrajine.

Lodž 2. decembra (TASR) — Bez prijatia záverečnej rezolúcie sa v piatok skončilo 29. zasadnutie Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré prebiehalo od utorka v poľskom meste Lodž. Poľské predsedníctvo na záver podujatia naznačilo neistú budúcnosť tejto medzinárodnej organizácie, ktorej fungovanie poznačila kríza vyvolaná ruskou inváziou na Ukrajinu. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

"Toto bol najťažší rok v dejinách tejto organizácie... Nepochybujem o tom, že v nadchádzajúcich rokoch bude pre ňu veľmi ťažké plniť svoje poslanie," povedal na piatkovej záverečnej tlačovej konferencii poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau.

Zdôraznil, že rozhodovanie v rámci OBSE je založené na konsenze všetkých členov, ktorý v súčasnosti nie je možný pre rozdielne postoje k vojne na Ukrajine. V súčasnosti má OBSE 57 členských štátov, vrátane krajín NATO, Ukrajiny, Ruska či Bieloruska. Prevažná väčšina členov odsudzuje ruský útok na Ukrajinu, zatiaľ čo Rusko sa sťažuje, že je na pôde OBSE vystavené izolácií, ktorú vníma ako nespravodlivú.

Účastníci lodžského zasadnutia pre nedostatok konsenzu tento rok pre nedostatok konsenzu nedokázali prijať ani jednu spoločnú rezolúciu. Spory medzi Ruskom a západnými členskými krajinami a blokovanie dôležitých rozhodnutí zo strany Moskvy komplikovali činnosť OBSE už v rokoch pred inváziou.

"Musíme hľadať spôsoby, ktoré umožnia udržať organizáciu v chode," vyhlásil Rau ako predstaviteľ končiaceho sa poľského predsedníctva OBSE. Podľa neho je v súčasnej situácie potrebné "začať diskusiu o tom, aká je budúcnosť" OBSE.

Generálna tajomníčka OBSE Helga Schmidová však zdôraznila, že činnosť organizácie nie je napriek komplikovanej situácii paralyzovaná, keďže sa darí nachádzať spôsoby jej fungovania napriek obštrukciám Ruska.

Generálna tajomníčka OBSE Helga Maria Schmidtová (vľavo) a poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau sa zúčastňujú na tlačovej konferencii po záverečnom zasadnutí na vysokej úrovni Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v poľskom Lodži v piatok 12. 2, 2022.
Foto: TASR/AP


V roku 2023 prevezme predsedníctvo v OBSE Severné Macedónsko, ktorého minister zahraničných vecí Bujar Osmani vyjadril presvedčenie, že rokovania v Lodži nemožno vzhľadom na súčasnú napätú situáciu v Európe považovať za neúspešné. Podľa neho sa mnohí účastníci zhodli na tom, že táto regionálna bezpečnostná organizácia je stále potrebná, najmä v súčasnej dobe.

OBSE vznikla v roku 1975 na vrchole studenej vojny, jej úlohou bolo posilňovať vzťahy medzi západným a východným blokom. Na rokovaniach v Lodži sa nezúčastnil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, ktorého pre platné sankcie EÚ nevpustili na územie Poľska.