Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Vyše 100.000 Britov je ochotných hostiť ukrajinských utečencov

Utečenkyňa utekajúca pred vojenským konfliktom na Ukrajine, archívne foto. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo čelilo kritike za politiku voči ľuďom utekajúcim pred násilím na Ukrajine, keďže prijatie obmedzovalo na tých, čo už majú v ostrovnej krajine rodinu.

Londýn 15. marca (TASR) - Vyše 100.000 Britov vyjadrilo záujem hostiť u seba ukrajinských utečencov v rámci vládneho programu pre domácnosti, ktoré prijmú ľudí utekajúcich z vlasti pred inváziou Ruska. V utorok to oznámil britský premiér Boris Johnson, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

"Je to fantastické, že sa prihlásilo vyše 100.000 ľudí a organizácií, ktoré majú záujem pomôcť Ukrajincom utekajúcim pred vojnou," napísal Johnson na Twitteri.

"Ďakujem vám všetkým po celej krajine, ktorí ste zatiaľ ponúkli pomoc," dodal premiér. Takýto záujem zaznamenala vláda necelých 24 hodín od spustenia programu "Domov pre Ukrajinu".

Program umožňuje jednotlivcom, charitám, obecným organizáciám a podnikom poskytnúť dobrovoľne ubytovanie utečencom na najmenej šesť mesiacov.

Je dostupný ukrajinským občanom a ich najbližším príbuzným a umožňuje im žiť a pracovať v Spojenom kráľovstve tri roky, pričom majú zaistenú zdravotnú starostlivosť, príspevky a vzdelanie.

Hostitelia, ktorým dajú úrady 350 libier (418 eur) mesačne, musia odovzdať mená ľudí, ktorých si želajú podporovať, popritom mimovládne aj charitatívne organizácie budú zisťovať tých utečencov, čo sú v najväčšej núdzi.

Spojené kráľovstvo čelilo kritike za politiku voči ľuďom utekajúcim pred násilím na Ukrajine, keďže prijatie obmedzovalo na tých, čo už majú v ostrovnej krajine rodinu.

Johnson však obhajoval tento systém a minulý týždeň vyhlásil, že jeho krajina je "absolútne odhodlaná byť taká štedrá, ako len môže".