Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vyše 70 krajín sa zaviazalo, že zmenšia množstvo potravinového odpadu

Na ilustračnej foto logo Organizácie spojených národov (OSN). Foto: TASR/AP

Záväzok podpísali v sobotu v Ríme Spojené štáty, Čína, členské krajiny Európskej únie a mnoho krajín zo Severnej aj Latinskej Ameriky, Afriky a Ázie.

Rím 9. novembra (TASR) - Vyše 70 krajín sa v sobotu v talianskej metropole Rím zaviazalo, že sa budú viac snažiť zmenšovať množstvo potravín vyhodených z dôvodu nesprávneho chladenia. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Tieto krajiny podpísali dohodu na výročnom stretnutí signatárov Montrealského protokolu. V rámci neho ministri, vládni predstavitelia a odborníci pracujú na regulácii syntetických chemikálií používaných v chladiacich a vzduchotechnických systémoch, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu. Stretnutie sa konalo v Ríme v sídle Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), špecializovanej agentúre OSN.

Približne tretina svetových potravín sa pokazí alebo vyhodí. Je však nádej, že vyvinutím lepších metód na udržanie potravín v chlade počas skladovania a prepravy sa zníži množstvo odpadu.

Zlé chladenie vedie k strate asi deviatich percent netrvanlivých potravín v rozvinutých krajinách a asi 23 percent v rozvojových krajinách, kde milióny ľudí trpia podvýživou.

Odborníci tvrdia, že lepšie chladenie pomôže znížiť emisie skleníkových plynov a škodlivých plynov, používaných v chladiacich a vzduchotechnických systémoch.

Záväzok podpísali v sobotu v Ríme Spojené štáty, Čína, členské krajiny Európskej únie a mnoho krajín zo Severnej aj Latinskej Ameriky, Afriky a Ázie.