Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Vyše 700 ľudí zranených políciou podalo sťažnosti bieloruským úradom

Desaťtisíce bieloruských podporovateľov opozície sa v nedeľu 16. augusta 2020 zišli v hlavnom meste Minsk a spoločne podnikli "Pochod za slobodu", ktorým protestovali proti spornému znovuzvoleniu prezidenta Alexandra Lukašenka vo voľbách 9. augusta. Foto: TASR/AP

Bieloruská generálna prokuratúra v pondelok uviedla, že z väzby boli už prepustení takmer všetci demonštranti.

Minsk 17. augusta (TASR) - Viac ako 700 ľudí sa už bieloruským úradom sťažovalo na fyzické zranenia, ktoré im spôsobili policajti, a to buď počas zatýkania na protestoch, alebo neskôr v zadržiavacích zariadeniach. Informoval o tom v pondelok bieloruský vyšetrovací výbor, z ktorého vyhlásenia citovali agentúry TASS a Belta.

"V súčasnosti... podalo sťažnosti na utŕženie telesných zranení spôsobených príslušníkmi orgánov činných v trestnom konaní vyše 600 občanov a zhruba 100 ľudí sa sťažovalo na zranenia utŕžené v dočasných zadržiavacích centrách," uviedol zmienený výbor.

V pondelok zároveň informoval aj o tom, že dovedna 124 obdobných sťažností podali bieloruskí policajti. "K dnešnému dňu dostali vyšetrovacie úrady 124 sťažností a správ o násilných činoch demonštrantov voči policajtom, ničení a poškodzovaní majetku: dopravnej služby či predmetov mestskej infraštruktúry," informoval výbor.

Bieloruská generálna prokuratúra v pondelok uviedla, že z väzby boli už prepustení takmer všetci demonštranti.

"Generálna prokuratúra pracovala v spolupráci s ministrom vnútra na prepustení občanov zadržaných pre administratívne priestupky súvisiace s účasťou na nepovolených masových podujatiach. Prakticky všetky tieto zmienené osoby už boli prepustené," uviedla.

Bieloruské ministerstvo vnútra neskôr spresnilo, že v zadržiavacích zariadeniach nateraz ešte zostalo 122 ľudí, na ktorých prepustení sa pracuje.

Hromadné protesty vypukli v Bielorusku bezprostredne po zverejnení výsledkov volieb z 9. augusta, v ktorých získal úradujúci prezident Alexandr Lukašenko 80,1 percenta hlasov a jeho hlavná súperka Sviatlana Cichanovská 10,12 percenta. Cichanovská i zvyšní kandidáti odmietli uznať výsledky týchto volieb.

Následné masové protesty sa stretli s nebývalou brutalitou zo strany bieloruských bezpečnostných síl. Miestne médiá v súvislosti s demonštráciami informovali o dvoch obetiach, vyše 6000 zadržaných a niekoľkých stovkách zranených.