Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vyše 80 europoslancov žiada demisiu Josepa Borrella

Na archívnej snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Počas návštevy v Moskve Borrell opakovane nedokázal brániť záujmy Európskej únie, píše sa v liste zaslanom predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej.

Brusel 9. februára (TASR) - Skupina vyše 80 poslancov Európskeho parlamentu (EP) vyzvala v otvorenom liste šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, aby odstúpil po svojej minulotýždňovej "ponižujúcej" návšteve Moskvy, ktorá podľa ich názoru vážne poškodila dobrého meno Európskej únie. Túto informáciu týždenníka Politico v utorok potvrdili viacerí slovenskí europoslanci zúčastňujúci sa na prebiehajúcom plenárnom zasadnutí EP.

"Počas návštevy v Moskve Borrell opakovane nedokázal brániť záujmy Európskej únie," píše sa v liste zaslanom predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. List podpísalo 81 europoslancov z viacerých členských krajín a viacerých politických frakcií EP, vrátane troch slovenských zákonodarcov z frakcie európskych ľudovcov (EPP) - Vladimíra Bilčíka (Spolu), Miriam Lexmann a Ivana Štefanca (obaja KDH).

V otvorenom liste sa ďalej uvádza, že šéfka EK by mala prijať opatrenia, ak Borrell zo svojej funkcie neodstúpi. Borell má práve na utorňajšie poobedie naplánované vystúpenie v pléne EP a rozpravu s europoslancami k otázkam zahraničnej politiky EÚ.

Mnohí zákonodarcovia otvorene kritizujú Borrella, že počas svojej návštevy Moskvy, ktorá sa konala krátko po nepodmienečnom odsúdení ruského opozičného politika Alexeja Navaľného z väzenia, bol nepresvedčivý a jeho cesta bola neúspešná.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vpravo) a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell počas stretnutia v Moskve v piatok 5. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Len krátko po spoločnej tlačovej konferencii s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, ktorý bol miestami otvorene nepriateľský, Moskva oznámila, že vyhosťuje troch diplomatov z členských krajín EÚ za ich podporu demonštrácií v prospech Navaľného.

Podľa signatárov listu mal šéf európskej diplomacie dôraznejšie čeliť Lavrovovi, ktorý hovoril o "arogancii" EÚ v súvislosti s prípadom Navaľného a mal svoj pobyt v Moskve ukončiť v okamihu, keď sa dozvedel o vyhostení diplomatov.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)