Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Vyše 80 percent Britov je znepokojených rastúcimi nákladmi na život

Na archívnej snímke zákazníčka nakupuje v Tescu v anglickom Manchestri. Foto: TASR/AP

Mnohí obyvatelia Británie sa na to, aby boli schopní vyžiť, snažia vynechávať jedlá, požičiavať si peniaze alebo chodiť menej často von za účelom socializácie.

Londýn 17. mája (TASR) - Vyše 80 percent obyvateľov Spojeného kráľovstva je znepokojených rastom životných nákladov, ktorý má nastať v najbližších mesiacoch. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos. TASR správu prevzala v utorok zo spravodajskej stanice Sky News, ktorá si tento prieskum dala zhotoviť.

Ipsos tento prieskum uskutočnil na vzorke viac ako 2000 Britov. Mnohí obyvatelia Británie sa na to, aby boli schopní vyžiť, snažia vynechávať jedlá, požičiavať si peniaze alebo chodiť menej často von za účelom socializácie. Množstvo ľudí takisto vypína kúrenie s cieľom znížiť účty za energie, píše Sky News.

Tlak z rastúcich účtov najviac pociťujú ľudia s nižšími príjmami. Viac ako polovica ľudí, ktorí zarábajú menej než 20.000 libier ročne (zhruba 24.000 eur), uviedlo, že je rastom výdavkov na život v období nasledujúcich šiestich mesiacov "veľmi znepokojená". V skupine ľudí zarábajúcich 55.000 libier a viac (65.500 eur) takéto znepokojenie vyjadrilo menej než 20 percent obyvateľov.

Prieskum takisto ukázal, že približne 65 percent Britov už vyplo kúrenie, aby tak znížilo účty za energie. Spoločenské aktivity (chodenie von) obmedzilo 52 percent ľudí a 44 percent začalo nakupovať v lacnejších supermarketoch. Jedlá vynecháva 27 percent účastníkov prieskumu.

Milióny britských domácností čelia zvýšeniu ročných účtov za energie o 700 libier (730 eur) po tom, ako regulátori v apríli zvýšili strop na ceny energií o 54 percent – a ďalšie zvýšenie sa očakáva v októbri, píše Sky News.

Prieskum agentúry Ipsos sa konal v dňoch 11.–12. mája a zúčastnilo sa na ňom 2061 osôb vo veku 16–75 rokov.