Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vyše dva milióny Škótov by v májových voľbách mohli hlasovať poštou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Voliči v Británii budú vo štvrtok 6. mája rozhodovať o zložení nového parlamentu v Škótsku, národného zhromaždenia vo Walese i v Severnom Írsku a miestnych zastupiteľstiev v Anglicku.

Edinburg 25. januára (TASR) - Škótske volebné úrady vyjadrili presvedčenie, že viac ako dva milióny ľudí by v prípade uskutočnenia májových parlamentných volieb mohli využiť hlasovanie prostredníctvom pošty - s cieľom vyhnúť sa volebným miestnostiam počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Informoval o tom v pondelok denník The Guardian na svojej webovej stránke.

Voľby naplánované na 6. mája by sa podľa regionálnych vlád v Škótsku a volebných úradov mohli bezpečne uskutočniť v prípade, že pandémia zostane pod kontrolou. Niektorí vyššie postavení predstavitelia úradov však pre The Guardian povedali, že hlasovanie prinesie výrazné a nákladné ťažkosti v oblasti logistiky.

Voliči v Británii budú vo štvrtok 6. mája rozhodovať o zložení nového parlamentu v Škótsku, národného zhromaždenia vo Walese i v Severnom Írsku a miestnych zastupiteľstiev v Anglicku.

Prieskum uskutočnený britskou volebnou komisiou ukázal, že až 68 percent zo štyroch miliónov oprávnených voličov v Škótsku by mohlo využiť hlasovanie prostredníctvom pošty. To je v porovnaní s bežným počtom takmer štyrikrát viac, čo by výrazne zvýšilo náklady na realizáciu, píše The Guardian.

Škótske politické strany podľa The Guardian v najbližších týždňoch plánujú medzi svojimi podporovateľmi propagovať hlasovanie poštou s cieľom minimalizovať riziko spôsobené pandémiou.

Britská Labouristická strana podľa The Guardian zvažuje uskutočniť podobnú kampaň i v Anglicku.