Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovanie útokov v Saudskej Arábii povedú experti OSN

Na satelitnej snímke vydanej 14. septembra 2019 čierny dym stúpa po útoku na zariadenie spoločnosti Aramco - na závod na spracovanie ropy v Búkjaku v Saudskej Arábii. Saudská Arábia dočasne pozastavila výrobu v dvoch ropných zariadeniach, na ktoré v sobotu 14. septembra 2019 zaútočili jemenskí povstalci. Foto: TASR/AP

Saudskoarabská armáda v stredu oznámila, že útoky na tamojšie ropné zariadenia sa uskutočnili nepochybne pod záštitou Iránu.

New York 18. septembra (TASR) - Medzinárodné vyšetrovanie sobotňajších útokov na ropné zariadenia vo východnej časti Saudskej Arábie budú viesť experti Organizácie Spojených národov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na stredajšie informácie z diplomatických zdrojov.

"Je veľmi dobré, že sa začne medzinárodné vyšetrovanie," povedal pod podmienkou anonymity jeden z diplomatov. Ďalší zdroj uviedol, že experti sú už v Saudskej Arábii alebo tam práve cestujú.

Odborníci z OSN boli vyslaní na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o jadrovej dohode s Iránom z roku 2015, ako i na základe ďalšieho uznesenia týkajúceho sa zbrojného embarga uvaleného na Jemen, spresnili diplomatické zdroje.

V rezolúcii z roku 2015 je ustanovené, že ak sa vojenská výzbroj vyrobená v Iráne nájde v inej krajine, OSN tam môže vyslať svojich odborníkov.

Na základe rezolúcie o Jemene bola vytvorená komisia pozostávajúca z expertov, ktorí skúmajú, ako sa uložené embargo aplikuje. Práve títo experti boli zaktivizovaní, pretože k útoku sa prihlásili rebeli podporovaní Iránom, vyhlásil diplomatický zdroj. Proti týmto povstalcom bojuje koalícia na čele s Rijádom v Jemene ležiacom južne od Saudskej Arábie.

Saudskoarabská armáda v stredu oznámila, že útoky na tamojšie ropné zariadenia sa uskutočnili "nepochybne pod záštitou Iránu".