Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovatelia: Malajzijské lietadlo zostrelila ruská raketa

Ilustračná snímka. Foto: flightglobal.com

Boeing 777 malajzijských aerolínií, smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, zostrelili 17. júla 2014 nad oblasťou východnej Ukrajiny, ktorá bola pod kontrolou proruských separatistov.

Bunnik 24. mája (TASR) - Z podrobnej analýzy videosnímok vyplýva, že raketa Buk, ktorá zostrelila pred štyrmi rokmi malajzijské lietadlo, pochádzala z armádnej jednotky v Rusku. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na medzinárodný tím vyšetrovateľov.

Wilbert Paulissen z holandskej polície uviedol, že raketa bola z ruskej 53. brigády protivzdušnej obrany so základňou v meste Kursk. Paulissen sa tak vyjadril pri informovaní o predbežných výsledkoch dlhodobého vyšetrovania zostrelenia letu MH17.

Rusko vždy popieralo účasť na zostrelení tohto lietadla, pripomína AP.

Rusko odmietlo zistenia JIT o zostrelení malajzijského lietadla na Ukrajine

Hranicu s Ukrajinou neprekročil nikdy žiadny raketový systém protivzdušnej obrany ruskej armády. Oznámilo to vo štvrtok ruské ministerstvo obrany v reakcii na správu Spoločného vyšetrovacieho tímu (JIT), podľa ktorej malajzijské lietadlo zostrelila v roku 2014 na východe Ukrajiny raketa Buk z armádnej jednotky v Rusku.

"Oboznámili sme sa s vyhláseniami, ktoré na dnešnej tlačovej konferencii učinili predstavitelia medzinárodného vyšetrovacieho tímu o vyšetrovaní pádu malajzijského boeingu MH17 na Ukrajine zo 17. júla 2014... Rusko-ukrajinskú hranicu neprekročil nikdy žiadny raketový systém protivzdušnej obrany ruskej armády," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra TASS.

Podľa ruského rezortu obrany Moskva už poskytla drvivé dôkazy o tom, že lietadlo zostrelil ukrajinský raketový systém Buk.

"Okrem toho všetky primárne údaje prijaté rádiolokačnou stanicou Uťos-T, ktorá operovala v (ruskej) Rostovskej oblasti 17. júla 2014, boli odovzdané medzinárodnej vyšetrovacej skupine... Radarová stanica nezaznamenala žiadne vzdušné objekty, ktoré by sa blížili k boeingu z východu... Odhodlanie holandského vyšetrovania odôvodniť svoje závery s využitím iba fotografií zverejnených na sociálnych sieťach vyvoláva obavy," uviedlo ruské ministerstvo.

"Najdôležitejšou vecou, na ktorú by sme chceli upozorniť, je, že holandskí vyšetrovatelia odmietli svedectvá očitých svedkov, ktorí žijú v ukrajinských obciach blízko miesta havárie a ktorí sa zmienili o tom, že raketa bola odpálená z oblasti kontrolovanej ukrajinskými ozbrojenými silami," dodalo ruské ministerstvo obrany.

Ako ešte skôr vo štvrtok uviedol Spoločný vyšetrovací tím, zložený z holandských, belgických, malajzijských, austrálskych a ukrajinských expertov, z podrobnej analýzy videí vyplýva, že raketa Buk, ktorá zostrelila pred štyrmi rokmi malajzijské lietadlo, patrí armádnej jednotke v Rusku. Wilbert Paulissen z holandskej polície uviedol, že raketa bola z 53. brigády protivzdušnej obrany so základňou v meste Kursk. Paulissen sa tak vyjadril pri informovaní o predbežných výsledkoch dlhodobého vyšetrovania zostrelenia letu MH17.

Boeing 777 malajzijských aerolínií, smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru, zostrelili 17. júla 2014 nad oblasťou východnej Ukrajiny, ktorá bola pod kontrolou proruských separatistov. O život prišlo všetkých 298 ľudí na palube, väčšinu obetí tvorili Holanďania. Okrem nich boli na palube zostreleného boeingu občania ďalších 17 štátov.