Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovatelia OSN: Na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny

Vrecia s exhumovanými telami sú uložené vedľa seba v ukrajinskom meste Izium, ktoré ukrajinské sily nedávno oslobodili spod ruskej okupácie v piatok 16. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Tím troch nezávislých expertov predstavil OHCHR prvé závery svojho vyšetrovania v Kyjevskej, Černihivskej, Charkovskej a Sumskej oblasti. V práci bude pokračovať aj v ďalších oblastiach.

Ženeva 23. septembra (TASR) - Vyšetrovatelia OSN v piatok uviedli, že na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny. Na ich zozname sú ruské ostreľovania civilných oblastí, popravy, mučenie a sexuálne násilie. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Komisia na základe dôkazov, ktoré zhromaždila, dospela k záveru, že na Ukrajine boli spáchané vojnové zločiny," povedal Rade OSN pre ľudské práva (OHCHR) šéf vyšetrovacej komisie Erik Möse. Nešpecifikoval však, či ide o vojnové zločiny Ukrajiny alebo Ruska, všíma si agentúra AP.

Komisia OSN na vyšetrovanie vojnových zločinov vo vojne na Ukrajine vznikla v máji. Teraz tím troch nezávislých expertov predstavil OHCHR prvé závery svojho vyšetrovania v Kyjevskej, Černihivskej, Charkovskej a Sumskej oblasti. V práci bude pokračovať aj v ďalších oblastiach.

Möse poukázal na to, že "Ruská federácia používa výbušné zbrane s rozsiahlymi účinkami v obývaných oblastiach", čo je "zdrojom nesmiernej škody a utrpenia pre civilistov". Množstvo útokov, ktoré jeho tím vyšetroval, "bolo vykonaných bez rozlišovania medzi civilistami a vojakmi" vrátane použitia zakázanej kazetovej munície.

Pri vyšetrovaní zaznamenali na telách obetí viditeľné znaky popráv, akými sú "ruky zviazané za chrbtom, strelné rany na hlave či podrezané hrdlá". Möse povedal, že komisia vyšetruje takéto úmrtia v 16 ukrajinských mestách a dedinách a disponuje dôveryhodnými obvineniami v mnohých ďalších prípadoch, ktoré sa bude snažiť zdokumentovať. Majú tiež "záznamy o zlom zaobchádzaní a mučení počas nezákonného zadržiavania".

Šéf komisie uviedol, že vyšetrovatelia spracovali dva prípady zlého zaobchádzania ukrajinských síl s ruskými vojakmi. Dodal, že, takéto prípady sú naďalej predmetom ich pozornosti aj napriek tomu, že ich je málo.

Tím zdokumentoval aj prípady sexuálneho násilia, povedal Möse. V niektorých prípadoch bolo podľa neho dokázané, že páchateľmi boli ruskí vojaci. Komisia OSN zdokumentovala aj širokú škálu zločinov proti deťom vrátane znásilnení a mučenia.