Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vyšetrovatelia: Požiar vo fabrike v Číne spôsobili iskry zo zvárania

Na tomto obrázku prevzatom z videozáznamu, ktorý prevádzkuje čínska CCTV, horí priemyselný veľkoobchodník v meste Anyang v provincii Che-nan v strednej Číne v pondelok 21. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Požiar v továrni zameranej na chemikálie a iné priemyselné produkty vypukol v pondelok popoludní. Dve osoby boli prevezené do nemocnice s ľahkými poraneniami.

Peking 22. novembra (TASR) - Pravdepodobnou príčinou pondelkového požiaru vo fabrike v čínskom meste An-jang, provincia Che-nan, pri ktorom zahynulo 38 ľudí, boli iskry zo zvárania. V utorok to oznámili tamojší vyšetrovatelia. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Požiar v továrni zameranej na chemikálie a iné priemyselné produkty vypukol v pondelok popoludní. Dve osoby boli prevezené do nemocnice s ľahkými poraneniami. V nasadení bolo vyše 200 záchranárov a 60 hasičov, ktorým trvalo približne tri a pol hodiny, kým dostali plamene pod kontrolu.

Jeden alebo viac zváračov podľa vyšetrovateľov nedodržiavali bezpečnostné opatrenia a pri zváraní vypustili iskry, od ktorých sa vznietila bavlnená tkanina nachádzajúca sa v budove. Miestni predstavitelia uviedli, že požiar je aj naďalej predmetom vyšetrovania; vypočúvané bolo i vedenie fabriky a členovia miestnej samosprávy.

Smrteľné požiare a priemyselné nehody sa v Číne vyskytujú pomerne často, pričom ich dôvodom býva väčšinou zanedbanie bezpečnostných predpisov. Agentúra DPA pripomína, že v provincii Che-nan došlo k požiaru v budove fabriky aj v roku 2018 – zomrelo vtedy 11 ľudí.