Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vyslanci EÚ a USA navštívili Srbsko a Kosovo

Na archívnej snímke osobitný predstaviteľ EÚ pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom a pre iné regionálne otázky týkajúce sa západného Balkánu Miroslav Lajčák. Foto: TASR/AP

EÚ už viac než desaťročie sprostredkováva dialóg medzi Srbskom a Kosovom.

Priština 21. januára (TASR) - Vyslanci EÚ a USA navštívili v piatok Kosovo a Srbsko v rámci pokračujúcej snahy zmierniť napätie medzi Prištinou a Belehradom a pomôcť znormalizovať vzťahy medzi nimi, informovala agentúra AP.

Vyslanec EÚ a bývalý slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák uviedol, že po viac než dvoch hodinách "dlhých... a neľahkých, avšak... veľmi úprimných, veľmi otvorených" rokovaniach s kosovským premiérom Albinom Kurtim je priskoro očakávať akýkoľvek výrazný pokrok pri napĺňaní minuloročného návrhu, ktorý EÚ predstavila Prištine a Belehradu.

EÚ už viac než desaťročie sprostredkováva dialóg medzi Srbskom a Kosovom. Detaily posledného návrhu zatiaľ neboli zverejnené.

Po rozhovoroch so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom Lajčák návrh opísal ako "najlepšiu cestu k normalizácii vzťahov medzi Srbskom a Kosovom a európskej integrácii regiónu".

Podľa Lajčáka Vučič "preukázal zodpovedný prístup a ochotu pristúpiť k ťažkým rozhodnutiam v záujme mieru a európskej budúcnosti Srbska".

"To nás povzbudzuje," povedal Lajčák. "Naša práca bude bezodkladne pokračovať".