Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vyslanec OSN pre Bosnu a Hercegovinu plánuje odísť z funkcie

Valentin Inzko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Inzko uviedol, že po 12 rokoch v úrade vysokého predstaviteľa OSN pre Bosnu a Hercegovinu by už privítal zmenu.

Sarajevo 26. decembra (TASR) - Medzinárodný vyslanec OSN pre Bosnu a Hercegovinu Valentin Inzko sa chystá odísť z tejto funkcie a momentálne sa hľadá jeho nasledovník. Správy bosnianskych médií potvrdil v piatok samotný Inzko, ktorý patrí k vrcholným rakúskym diplomatom, píše na svojom webe verejnoprávna stanica ORF.

Inzko uviedol, že po 12 rokoch v úrade vysokého predstaviteľa OSN pre Bosnu a Hercegovinu by už privítal zmenu. Túto funkciu totiž zastáva od roku 2009, čo je dlhšie ako všetkých jeho šesť predchodcov dokopy. ORF však upozorňuje, že pre zložité medzinárodné mechanizmy rozhodovania môže trvať ešte niekoľko mesiacov, kým tento post skutočne opustí.

Ako možný kandidát na túto pozíciu sa spomína bývalý nemecký minister pôdohospodárstva Christian Schmidt. Pozorovatelia jeho nomináciu hodnotia ako znak obnovenej angažovanosti západných štátov čo sa týka tejto balkánskej krajiny. Na posilnenie pozície medzinárodného spoločenstva v Bosne a Hercegovine vyzval Inzko pri príležitosti 25. výročia Daytonských mierových dohôd z roku 1995, ktoré ukončili vojnu v tejto balkánskej krajine.

Bosnianski Srbi sa však už roky s podporou Ruska usilujú o zatvorenie tohto úradu, pripomína ORF. Podľa Inzka by zásadný význam nemala len personálna zmena, ale celková zmena paradigmy. Diplomat žiada v tejto súvislosti smerom k Bosne "novú, pevnú politiku" v línii "Biden, Brusel, Berlín".