Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Výsledky potvrdili, že Macron prišiel o väčšinu v parlamente

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prezidentova centristická aliancia Spolu! (Ensemble!) skončila síce s výrazným náskokom na prvom mieste, v dolnej komore parlamentu však získala len 245 kresiel.

Paríž 20. júna (TASR) - Oficiálne výsledky nedeľňajšieho druhého kola volieb potvrdili, že francúzsky prezident Emmanuel Macron prišiel o doterajšiu väčšinu kresiel v parlamente. V 577-člennom Národnom zhromaždení bude mať jeho blok iba 245 kresiel.

Vyplýva to z konečných výsledkov hlasovania, ktoré v noci na pondelok zverejnilo francúzske ministerstvo vnútra. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Prezidentova centristická aliancia Spolu! (Ensemble!) skončila síce s výrazným náskokom na prvom mieste, v dolnej komore parlamentu však získala len 245 kresiel, teda o 44 menej, než potrebovala na zaistenie absolútnej väčšiny, vyplýva z prepočtov AFP.

Druhá skončila ľavicová koalícia Nová ekologická a sociálna ľudová únia (NUPES) pod vedením Jeana-Luca Mélenchona, ktorej poslanci v novozvolenom Národnom zhromaždení obsadia 135 kresiel.

Výrazné zisky zaznamenala aj krajne pravicová strana Národné zhromaždenie (RN) Marine Le Penovej, ktorá si podľa AFP vybojovala 89 kresiel a stala sa tak najsilnejším pravicovým zoskupením v parlamente.

Analytici predpovedajú, že po strate parlamentnej väčšiny čaká Macrona, ktorý bol v apríli znovuzvolený na druhé funkčné obdobie, náročné obdobie vládnutia a ťažkosti pri presadzovaní avizovaných reformných plánov. Podľa pozorovateľov sa bude zrejme musieť dohovárať o schvaľovaní jednotlivých zákonov s pravicovými stranami, alebo sa pokúsiť získať na svoju stranu časť opozičných alebo nezávislých poslancov.

Premiérka Élisabeth Borneová avizovala, že hneď od pondelka začne hľadať spojencov v záujme vytvorenia "fungujúcej parlamentnej väčšiny". Priznala však, že povolebná situácia, v ktorej žiaden z blokov nedisponuje väčšinou kresiel, predstavuje riziko pre politický vývoj v krajine.