Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vysoká komisárka OSN Bacheletová obhajovala svoju návštevu Číny

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová a čínsky minister zahraničných vecí Wang I počas stretnutia v čínskom meste Kuang-čou 23. mája 2022. Foto: TASR/AP

Vysoká komisárka ďalej uviedla, že s vládou v Pekingu prebrala aj údajné porušovanie ľudských práv moslimov v Sin-ťiangu vrátane politiky rozdeľovania rodín.

Peking 28. mája (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová zdôraznila v sobotu, že zámerom jej návštevy Číny nebolo vyšetrovať obvinenia z porušovania ľudských práv. Zároveň uviedla, že jej stretnutia v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang neboli kontrolované predstaviteľmi čínskych úradov. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

"Táto návšteva nebola súčasťou vyšetrovania," povedala Bacheletová novinárom v Číne s tým, že mala možnosť "otvorene" diskutovať s tamojšími úradmi, ako aj s akademikmi, predstaviteľmi občianskej spoločnosti a zdrojmi zo Sin-ťiangu.

Vysoká komisárka ďalej uviedla, že s vládou v Pekingu prebrala aj údajné porušovanie ľudských práv moslimov v Sin-ťiangu vrátane politiky rozdeľovania rodín.

"Sme si vedomí množstva ľudí, ktorí pátrajú po správach o osude svojich blízkych... Túto aj iné otázky sme prebrali s (čínskymi) úradmi," priblížila Bacheletová. Čínski predstavitelia navyše podľa komisárky uviedli, že "bola zrušená" sieť stredísk odborného vzdelávania, ktoré podľa viacerých ľudskoprávnych organizácií slúžia ako pracovné a internačné tábory.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí začiatkom týždňa uviedol, že Bacheletovej program v Číne bol "naplánovaný v súlade s jej požiadavkami a na základe dôkladných konzultácií medzi oboma stranami," pripomína AFP.

Spojené štáty pred cestou Bacheletovej vyjadrili obavy, že jej Čína nevytvorí podmienky pre úplné a nezmanipulované posúdenie stavu dodržiavania ľudských práv v Sin-ťiangu. Aj ľudskoprávni aktivisti sa obávajú, že Bacheletovú namiesto toho čaká len Pekingom zinscenovaná a zrežírovaná cesta.

Ľudskoprávni aktivisti a výskumníci tvrdia, že okrem masovej internácie Ujgurov a príslušníkov ďalších menšín moslimského vierovyznania zaviedli čínske orgány v Sin-ťiangu aj kampaň nútených prác, nútenej sterilizácie a ničia i ujgurské kultúrne dedičstvo.

Spojené štáty označili toto konanie čínskeho vedenia za "genocídu" a podobný názor zastávajú aj mnohé ďalšie krajiny sveta. Čína tieto obvinenia dôrazne odmieta a označuje ich za "lož storočia", dodala AFP.