Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vysoko postavená predstaviteľka OSN navštívila rozdelený Cyprus

Rosemary DiCarlová, uprostred vľavo, osobitný zástupca generálneho tajomníka OSN na Cypre Colin Stewart, (vľavo) a cyperský prezident Nikos Christodoulides, hovoria počas stretnutia v prezidentskom paláci v rozdelenom hlavnom meste Nikózia , Cyprus, streda 15. marca 2023. Foto: TASR/AP

Približne hodinové stretnutie zástupkyne generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti DiCarlovej a Christodulidisa sa konalo v prezidentskom paláci v Nikózii.

Nikózia 15. marca (TASR) — Vysoko postavená predstaviteľka OSN Rosemary DiCarlová v stredu po prvý raz navštívila rozdelený ostrovný štát Cyprus, kde sa stretla s novozvoleným prezidentom Nikosom Christodulidisom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Približne hodinové stretnutie zástupkyne generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti DiCarlovej a Christodulidisa sa konalo v prezidentskom paláci v Nikózii.

"Podrobne sme diskutovali o cyperskej otázke a chceme len zopakovať záväzok generálneho tajomníka (OSN) o podpore rezolúcie," povedala DiCarlová novinárom po rokovaniach. Na otázky novinárov odmietla odpovedať.

Schôdzku s Christodulidisom zhodnotila ako "vynikajúcu" a dodala, že o ďalšom postupe bude diskutovať aj s lídrom severnej, odštiepeneckej časti Cypru okupovanej Tureckom Ersinom Tatarom.

Tatar a Christodulidis sa po prvý raz stretli vo februári. Tatar, ktorý je, ako poznamenala AFP, chránencom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby uznalo existenciu dvoch štátov na Cypre.

Christodulidis uviedol, že podporuje voľnejšie federálne usporiadanie, ktoré presadzuje OSN, avšak požaduje väčšiu úlohu EÚ v rokovaniach. Oficiálne mierové rokovania pod taktovkou OSN sa nekonali už takmer šesť rokov.

Rosemary DiCarlo prichádza v stredu 15. marca 2023 do prezidentského paláca na stretnutie s cyperským prezidentom Nikosom Christodoulidesom v rozdelenom hlavnom meste Nikózia na Cypre.
Foto: TASR/AP


Hovorca cyperskej vlády Konstantinos Letymbiotis uviedol, že DiCarlovej tlmočili odhodlanie na okamžité obnovenie rokovaní. "My sme už za rokovacím stolom a očakávame, že pán Tatar tiež príde s úprimnou vôľou dosiahnuť riešenie" v otázke federácie, uviedol.

DiCarlová odcestuje z Cypru vo štvrtok. Ešte predtým sa stretne s niekoľkými z takmer 800 členov mierovej misie OSN, ktorí hliadkujú v nárazníkovej zóne rozdeľujúcej ostrov.

Cyprus je rozdelený od roku 1974. Turecká armáda vtedy obsadila sever ostrova po tom, ako gréckocyperskí nacionalisti uskutočnili štátny prevrat s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. V minulosti sa konali mnohé rokovania o znovuzjednotení, výsledky však nepriniesli. Zatiaľ posledné sa uskutočnili v júli 2017 vo Švajčiarsku, čo bolo takmer rok predtým, než sa DiCarlová ujala svojej súčasnej funkcie.

Medzinárodne uznaná Cyperská republika je členským štátom EÚ od roku 2004. Samozvanú Severocyperskú tureckú republiku uznáva len Ankara.