Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Vysoký komisár OSN: Ukrajina je v stave humanitárnej núdze

Ľudia sledujú náboženské vianočné filmy za pomoci generátora a televízora, ktoré pred Vianocami priniesol policajný kaplán Leonid, v suteréne obytného domu v Avdijivke, v regióne Doneck na východe Ukrajiny 8. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Rusko spustilo v pondelok novú vlnu raketovej paľby na ukrajinské civilné ciele, pričom v niektorých oblastiach prerušilo dodávky vody a elektriny.

Kyjev 9. decembra (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v piatok povedal, že Ukrajina sa nachádza v stave "humanitárnej núdze". TASR o tom informuje na základe správy stanice CNN.

Türk na tlačovej konferencii v švajčiarskej Ženeve povedal, že na Ukrajine je "17,7 milióna ľudí, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc; (a) 9,3 milióna ľudí, ktorí potrebujú potravinovú a existenčnú pomoc".

Na 7,4 milióna tiež vyčíslil počet ukrajinských utečencov a na 6,5 milióna tzv. vnútorne presídlených ľudí. Türk tiež uviedol, že Ukrajinu nesužujú len pretrvávajúce raketové útoky, ale aj zničená civilná infraštruktúra.

"Energetický sektor je silne zasiahnutý, vykurovanie, elektrická sieť, sú tam ľudia, ktorí žijú v mínusových teplotách bez kúrenia a elektriny," povedal. Dodal, že výpadkami prúdu trpia denne milióny ľudí.

Rusko spustilo v pondelok novú vlnu raketovej paľby na ukrajinské civilné ciele, pričom v niektorých oblastiach prerušilo dodávky vody a elektriny. CNN pripomína, že podľa miestnych úradov pri útokoch zároveň prišla o život prinajmenšom jedna osoba v meste Kryvyj Rih a najmenej dvaja ľudia v Záporoží.