Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vysoký predstaviteľ OSN v Bosne: Popieranie genocídy bude trestné

Rakúsky diplomat Valentin Inzko, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Rakúsky diplomat Inzko dospel k tomuto rozhodnutiu týždeň predtým, než funkciu odovzdá Nemcovi Christianovi Schmidtovi, s nomináciou ktorého nesúhlasili Rusko a Čína.

Sarajevo 23. júla (TASR) - Vysoký predstaviteľ Organizácie Spojených národov (OSN) v Bosne Valentin Inzko využil v piatok svoje právomoci a zakázal v krajine popieranie genocídy. Tento krok sa všeobecne dáva do súvislosti s masakrou v Srebrenici, informovala agentúra AFP.

Inzko pridal niekoľko doplňujúcich návrhov do bosnianskeho trestného zákonníka. Každému, kto odteraz bude "verejne schvaľovať, popierať, hrubo podceňovať alebo pokúšať sa ospravedlniť zločin genocídy, zločin proti ľudskosti a vojnový zločin", hrozí trest odňatia slobody od šiestich mesiacov do päť rokov.

Úlohou vysokého predstaviteľa OSN v Bosne je zabezpečiť dodržiavanie Daytonskej mierovej zmluvy, ktorou sa skončila krvavá občianska vojna v prvej polovici 90. rokov. Táto funkcia však zahŕňa aj rôzne výkonné právomoci, pripomína AFP.

Rakúsky diplomat Inzko dospel k tomuto rozhodnutiu týždeň predtým, než funkciu odovzdá Nemcovi Christianovi Schmidtovi, s nomináciou ktorého nesúhlasili Rusko a Čína.

Predpokladá sa, že tento krok sa vzťahuje na masakru v bosnianskej enkláve Srebrenica z roku 1995, ktorú označil za genocídu vo viacerých verdiktoch aj Medzinárodný súdny dvor (ICJ) či Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY).

Srbskí predstavitelia v Bosne a Srbsku napriek tomu zvyčajne neoznačujú srebrenickú masakru genocídou, ale "veľkým zločinom", pripomína AFP.

Srbský člen trojčlenného predsedníctva Bosny Milorad Dodik Inzkov krok okamžite odmietol s tým, že osobitný predstaviteľ OSN "to nemá právo urobiť". "Je to rozhodnutie bez právneho základu... v Srebrenici nedošlo ku genocíde," povedal Dodik na tlačovej konferencii.