Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vyššia inflácia viedla k rastu dotácií belgickej kráľovskej rodiny

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vyčlenené sumy pre členov kráľovskej rodiny slúžia na úhradu prevádzkových nákladov a zdaniteľnú časť mzdy.

Brusel 5. júla (TASR) - Dotácie, ktorým belgickí daňoví poplatníci uhrádzajú chod kráľovskej rodiny, sa oproti vlaňajšku zvýšili o 793-tisíc eur a v súčasnosti dosahujú výšku 40 miliónov eur. Na informácie spravodajského kanálu RTL Info upozornil spravodajca TASR.

Podľa RTL Info celkovo stojí kráľovská rodina o 3,3 milióna eur viac, než to bolo doteraz. Za zvýšením sumy určenej pre výdavky spojené s prácou štyroch členov kráľovskej rodiny treba hľadať všeobecný nárast životných nákladov v krajine a vyššiu mieru inflácie.

Z nárastu štátnych výdavkov na kráľovskú rodinu profitovali štyri osoby. Kráľ Filip zvýšil svoje výdavky spojené s chodom kráľovskej kancelárie o 703.000 eur, čo je 5,6-percentný nárast v porovnaní s rokom 2021. Výkon jeho práce v prospech občanov a krajiny stojí ročne 13,228 milióna eur. Z tejto sumy musí zaplatiť napríklad prevádzkové náklady kráľovského paláca a aj mzdy okolo 120 zamestnancov.

Ďalší traja ľudia, ktorých sa uvedená indexácia týka, sú kráľova sestra princezná Astrid, jeho brat princ Laurent a jeho otec, bývalý kráľ Albert II.

Podľa informácii belgickej mediálnej skupiny SudInfo práve výdavky exhmonarchu Alberta II stoja za pozornosť, lebo bývalý panovník prekonal hranicu milióna eur - na výkon jeho reprezentatívnych aktivít a slúžiacemu personálu daňoví poplatníci odvádzajú 1,035 milióna eur.

RTL Info v tejto súvislosti upozornil, že príjemcovia uvedených súm, aj keď sú členmi kráľovskej rodiny, musia vyúčtovať svoje výdavky a každý rok ich zdôvodniť Dvoru audítorov. Vyčlenené sumy pre členov kráľovskej rodiny slúžia na úhradu prevádzkových nákladov a zdaniteľnú časť mzdy.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)