Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vystrčil udelil ukrajinskému veľvyslancovi najvyššie vyznamenanie

Predseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Predseda Senátu Českej republiky Miloš Vystrčil v stredu udelil odchádzajúcemu ukrajinskému veľvyslancovi v Česku Jevhenovi Perebyjnisovi striebornú medailu predsedu Senátu.

Praha 10. augusta (TASR) - Predseda Senátu Českej republiky Miloš Vystrčil v stredu udelil odchádzajúcemu ukrajinskému veľvyslancovi v Česku Jevhenovi Perebyjnisovi striebornú medailu predsedu Senátu. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe na základe informácií, ktoré Senát zverejnil na sociálnej sieti.

Práca pre vlasť, posilnenie Českej republiky a prebudenie pamäti obyvateľov Česka sú podľa Vystrčila dôvody, za ktoré sa ukrajinskému veľvyslancovi rozhodol udeliť najvyššie vyznamenanie hornej komory parlamentu.

Ukrajinského veľvyslanca tiež ocenil za "jasné slová a jasné činy". Pre svoju vlasť – a podľa Vystrčila aj pre Česko – odviedol veľký kus práce. "Verím, že v tom bude pokračovať," dodal predseda Senátu v príhovore počas ceremoniálu.

Odchádzajúci ukrajinský veľvyslanec označil vyznamenanie za veľkú česť a poďakoval sa členom Senátu aj českým občanom za podporu Ukrajiny, za materiálnu aj morálnu pomoc.

"Som vďačný za to, ako českí senátori sústavne podporujú boj Ukrajiny proti ruským agresorom a naše úsilie o pripojenie k európskemu spoločenstvu slobodných národov," uviedol Perebyjnis. Veľvyslanec je presvedčený, že podporou Ukrajiny Česi podporujú aj svoju vlastnú krajinu.

Zástupcu Ukrajiny v Českej republike odvolal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj 9. júla v rámci rotácie diplomatov. V ČR pôsobil Perebyjnis ako veľvyslanec päť rokov, v minulosti tam zastával nižšie diplomatické pozície. Na konci júla ho ukrajinská vláda vymenovala za námestníka ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu.