Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval na harmonické demokratické spolužitie v Mjanmarsku

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

V Mjanmarsku sa konajú zatiaľ najväčšie protesty proti tohtotýždňovému puču a uskutočnili sa aj napriek výpadku internetu slúžiacemu často ako nástroj na zmobilizovanie potenciálnych demonštrantov.

Rangún/Vatikán 7. februára (TASR) - Desaťtisíce demonštrantov vyšli v nedeľu do ulíc viacerých mjanmarských miest, aby protestovali proti vojenskému prevratu, ktorý sa v ich vlasti odohral 1. februára.

Ide o zatiaľ najväčšie protesty proti tohtotýždňovému puču a uskutočnili sa aj napriek výpadku internetu slúžiacemu často ako nástroj na zmobilizovanie potenciálnych demonštrantov.

Ako informovali tlačové agentúry, medzičasom sa už internetové spojenie v krajine obnovilo. Sociálne siete však stále nefungujú.

Podľa niektorých odhadov sa na proteste v Rangúne zúčastnilo okolo 100.000 ľudí a objavili sa aj správy o veľkých demonštráciách v iných mestách - napríklad v hlavnom meste Nepjito, kde sa konala veľká demonštrácia aj napriek prítomnosti vojakov v uliciach.
Tisíce ľudí sa zhromaždili 7. februára 2021 v Rangúne na protest proti pondelkovému vojenskému puču.
Foto: TASR/AP

Desaťtisíce ľudí protestovali aj v meste Mandalaj, druhom najväčšom meste krajiny. Demonštrácie sa konali aj v meste Molamjain a v regióne Magwe.

Zhromaždení ľudia rozhodne odsúdili puč, ktorý zastavil desať rokov trvajúci "mjanmarský experiment s demokraciou", napísala agentúra AFP.

Napríklad demonštranti v Rangúne, za zvukov klaksónov automobilov, vyšli do ulíc s transparentmi s nápisom "Spravodlivosť pre Mjanmarsko", iní ľudia smerovali k radnici a mávali červenými vlajkami strany Národná liga za demokraciu (NLD), ktorú vedie Aun Schan Su Ťij.

Znepokojenie nad situáciou v Mjanmarsku vyjadril v nedeľu pápež František. Vo svojom tradičnom príhovore vyzval armádu, ktorá sa chopila moci, aby sa usilovala o "demokratické spolužitie", a vyjadril solidaritu obyvateľom krajiny.
Protestujúci proti vojenskej okupácii Mjanmarska 7. februára 2021.
Foto: TASR/AP

"V týchto dňoch so znepokojením sledujem vývoj udalostí v Mjanmarsku, krajine, ktorá sa mi stala zvlášť blízkou od mojej apoštolskej návštevy v roku 2017. Vyjadrujem svoju blízkosť ľuďom v tejto krajine a modlím sa za ňu," uviedol František, ktorý vyzval všetky relevantné sily v Mjanmarsku na "sociálnu spravodlivosť, národnú stabilitu a harmonické demokratické spolužitie".

K prevratu v Mjanmarsku - niekdajšej Barme - došlo v pondelok tento týždeň, v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu, ktorý vzišiel z novembrových volieb.

Armáda puč zdôvodnila podozreniami z podvodov, ktoré podľa nej sprevádzali tieto voľby, v ktorých drvivo zvíťazila Národná liga za demokraciu vedená laureátkou Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij.