Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pápež František: Musíme prelomiť atmosféru nedôvery

Na archívnej snímke pápež František. Foto: TASR/AP

Pápež okrem toho vyzval svetových lídrov, aby využili súčasnú pandémiu nového koronavírusu ako príležitosť na reformu globálnej ekonomiky a s ňou spojených negatívnych javov.

New York 25. septembra (TASR) - Pápež František počas svojho piatkového virtuálneho príhovoru na Valnom zhromaždení (VZ) OSN hovoril o postupujúcom rozpade multilateralizmu a vyzval na ukončenie globálnej atmosféry nedôvery. Informovala o tom agentúry AFP.

"V súčasnosti sme svedkami erózie multilateralizmu, ktorá je z hľadiska vývoja nových foriem vojenskej technológie ešte závažnejšia," uviedla hlava katolíckej cirkvi vo videopríhovore, ktorý odznel v rámci v rámci všeobecnej rozpravy VZ OSN.

"Musíme prelomiť súčasnú atmosféru nedôvery," uviedol pápež, ktorý súčasne vyzval na zmiernenie medzinárodných sankcií postihujúcich civilné obyvateľstvo.

Vo svojom príhovore konkrétne nespomenul žiadne krajiny ani politikov.
Na archívnej snímke pápež František počas kázne na svätej omši 26. januára 2019.
Foto: TASR/AP

Pápež okrem toho vyzval svetových lídrov, aby využili súčasnú pandémiu nového koronavírusu ako príležitosť na reformu globálnej ekonomiky a s ňou spojených negatívnych javov.

Kritizoval tiež "zvrátenú logiku" jadrového odstrašovania a silnejúce snahy o izolacionistické riešenia svetových problémov. OSN musí byť podľa Františka aktívnejšia pri ochrane chudobných, migrantov a životného prostredia.

"Po tejto (koronavírusovej) kríze už nebudeme, akí sme boli predtým. Zmeníme sa k lepšiemu alebo k horšiemu. V tomto kritickom období preto musíme znova premyslieť budúcnosť nášho spoločného domova a nášho spoločného projektu," povedal pápež účastníkom všeobecnej rozpravy VZ OSN.