Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vzácne mapy španielskej flotily ostanú v Británii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predpokladá sa, že nákresy, ktoré dokončil neznámy projektant pravdepodobne z Holandska, boli založené na súbore rytín od alžbetínskeho kartografa Roberta Adamsa.

Londýn 27. januára (TASR) - Súbor ručne kreslených máp z alžbetínskej éry, ktoré zobrazujú španielsku flotilu, sa podarilo zachrániť pre Britániu po tom, ako sa vyzbieralo 600.000 libier (676.000 eur) na ich zakúpenie.

Desať máp, o ktorých sa predpokladá, že boli nakreslené rok po slávnej bitke z roku 1588, získal vlani v júli zahraničný záujemca, ale britské úrady uložili zákaz na ich vývoz.

Národné múzeum kráľovského vojenského námorníctva (NMRN) v meste Portsmouth vyzbieralo potrebnú finančnú sumu v priebehu ôsmich týždňov, informovala v stredu stanica BBC. Múzeum sa teraz usiluje o získanie ďalších subvencií na usporiadanie vôbec prvej verejnej výstavy týchto ojedinelých dokumentov.

Predpokladá sa, že nákresy, ktoré dokončil neznámy projektant pravdepodobne z Holandska, boli založené na súbore rytín z toho istého roku od alžbetínskeho kartografa Roberta Adamsa.

Španielska flotila (Armada) v lete 1588, po desaťročiach nepriateľstva medzi španielskym katolíckym kráľom Filipom II. a protestantskou kráľovnou Anglicka a Írska Alžbetou I., vyplávala smerom k anglickým brehom. Následne sa odohrala jedna z najvýznamnejším námorných bitiek v dejinách, keď 66 anglických lodí porazilo pri Calais dvojnásobne väčšiu španielsku flotilu.

Atramentové a akvarelové mapy sa začiatkom tohto roka predali za 600.000 libier, ale britská ministerka kultúry Caroline Dinenageová zaviedla zákaz ich vývozu do konca januára a vyzvala múzeá a podobné inštitúcie, aby zhromaždili prostriedky na ich nákup.

"Vďaka tomu, že existuje príslušný mechanizmus, ktorý zabezpečuje, že sa v krajine môžu zachovať národne dôležité diela, budú mapy španielskej flotily vystavené na verejnosti, aby vzdelávali a inšpirovali ďalšie generácie," uviedla Dinenageová.