Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vznikne európska spravodajská redakcia, jej súčasťou bude aj TASR

Na archívnej snímke zo 17. marca 2021 eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton . Foto: TASR/AP

Touto novou etapou skonsolidujeme európsky informačný priestor a zvýšime prístup občanov ku kvalitným informáciám, povedal Breton počas otvorenia diskusného fóra.

Brusel 29. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) v pondelok zorganizovala v poradí už druhé vydanie Európskeho fóra spravodajských médií, ktorého témou bola najmä transformácia mediálneho priemyslu. Exekutíva EÚ pri tejto príležitosti oznámila, že podporí rozvoj "Európskej spravodajskej redakcie" (European Newsroom), ktorá má prepojiť 16 tlačových agentúr z 15 členských krajín EÚ vrátane TASR.

Projekt by mal podľa správ EK začať fungovať v januári 2022 s cieľom zlepšiť mediálne pokrytie otázok súvisiacich s Európskou úniou a posilniť európsky mediálny sektor.

Nový projekt bude koordinovať eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton. "Touto novou etapou skonsolidujeme európsky informačný priestor a zvýšime prístup občanov ku kvalitným informáciám," povedal Breton počas otvorenia diskusného fóra.

Podľa jeho slov bude European newsroom prvým celoeurópskym redakčným priestorom, ktorý umožní novinárom spoločne informovať o európskych problémoch a posilňovať ducha vzájomnej spolupráce.

Komisia na tento projekt vyčlení 1,76 milióna eur. Pôjde o prostriedky, ktoré sa okrem iného použijú na vytvorenie novej viacjazyčnej webovej stránky s článkami o európskych témach, ktoré budú poskytovať zúčastnené tlačové agentúry.

Popri nemeckej tlačovej agentúre DPA, ktorá projekt spoločnej redakcie koordinuje, sa na jej práach zúčastnia aj agentúry AFP (Francúzsko), AGERPRES (Rumunsko), ANSA (Taliansko), APA (Rakúsko), ATA (Albánsko), Belga (Belgicko), BTA (Bulharsko), EFE a Europa Press (Španielsko), FENA (Bosna a Hercegovina), HINA (Chorvátsko), MIA (Severné Macedónsko), STA (Slovinsko), Tanjug (Srbsko) a TASR (Slovensko).





(spravodaca TASR Jaromír Novak)