Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vznikol ruský protivojnový výbor, členmi sú Chodorkovskij i Kasparov

Jukos Michail Chodorkovskij, archívne foto. Foto: TASR/AP

Protivojnový výbor Ruska súčasne apeluje na vlády sveta s požiadavkou, aby zaujali zásadné stanovisko vo vzťahu k týmto porušovateľom medzinárodného práva.

Ženeva/Moskva 28. februára (TASR) - Predstavitelia ruskej opozície a kritici Kremľa Michail Chodorkovskij, Dmitrij Gudkov a Sergej Gurijev založili ruský "protivojnový výbor", ktorého cieľom je zjednotiť odporcov agresie Ruska voči Ukrajine.

Informovala o tom v pondelok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Chodorkovskij na sociálnej sieti Facebook informoval, že protivojnový výbor Ruska je "založený na jednoduchom, ale veľmi dôležitom princípe": ide o rozdiel medzi Rusmi, ktorí sa stali "nedobrovoľnými účastníkmi dobrodružstiev" prezidenta Vladimira Putina, a tými, ktorí "vedome pomáhajú Putinovmu režimu v bratovražednej agresii".

Zakladatelia výboru uvádzajú, že sa cítia byť "morálne zodpovední" za to, že nedokázali zabrániť vojne. Dodávajú však tiež, že "priami účastníci invázie - generáli, ktorí vypracovali plán a politické vedenie Ruska - by sa mali nazývať vojnovými zločincami".

"Každý z nich jednotlivo a všetci spolu musia byť za svoje činy potrestaní," píše sa v texte.

Spoluzakladatelia protivojnového výbor dodávajú, že pre zločiny, ktoré títo politici a dôstojníci spáchali, "neexistuje žiadna premlčacia lehota" a musia byť potrestaní.

Protivojnový výbor Ruska súčasne apeluje na vlády sveta s požiadavkou, aby zaujali zásadné stanovisko vo vzťahu k týmto porušovateľom medzinárodného práva.

Apeluje aj na "všetkých skutočných vlastencov Ruska, aby sa zjednotili v boji proti agresívnej diktatúre Vladimira Putina bez ohľadu na akékoľvek politické rozdiely, ideologické rozdiely a osobné sympatie či antipatie".

Členom protivojnového výboru sú napr. aj svetoznámy šachista a kritik Kremľa Garry Kasparov, novinár Jevgenij Kiseľov či spisovateľ Viktor Šenderovič.