Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéf zahraničného výboru: Vzťahy Maďarska s USA sú lepšie, než sa zdajú

Na archívnej snímke Zsolt Németh. Foto: TASR/MTI

Tieto vzťahy majú silnú stránku, ale aj oblasti, v ktorých treba ďalej pracovať, dodal.

Budapešť/Washington 7. decembra (TASR) - Vzťahy Maďarska so Spojenými štátmi sú lepšie, než sa zdajú, vyhlásil dnes pre agentúru MTI predseda zahraničného výboru maďarského parlamentu Zsolt Németh po rokovaniach vo Washingtone.

Sporné záležitosti síce zo vzájomných vzťahov podľa Németha nezmizli, ale priority sa zmenili a do popredia sa dostali otázky bezpečnostnej politiky.

"Sčasti za to môže terorizmus a migrácia, sčasti zas neistota rozmáhajúca sa vo svete kvôli krokom Ruska," dodal predseda.

Németh rokoval s predsedom zahraničného výboru Kongresu USA Edom Royceom a ďalšími predstaviteľmi Kongresu.

Spojené štáty viackrát kritizovali politiku premiéra Viktora Orbána, vzťah medzi USA a Maďarskom sa vyhrotil vlani na jeseň zákazom vstupu vysokopostavených maďarských štátnych úradníkov do USA v súvislosti s údajnou korupciou.

Veľvyslankyňa Spojených štátov v Budapešti Colleen Bellová dnes v rozhovore pre maďarskú verejnoprávnu televíznu stanicu M1 ocenila spoluprácu s Maďarskom v oblasti bezpečnosti a poriadku. Vzájomné vzťahy ale označila za "zrelé, súčasne však za komplikované a dynamicky sa meniace".

"Tieto vzťahy majú silnú stránku, ale aj oblasti, v ktorých treba ďalej pracovať,"
dodala veľvyslankyňa, ktorá Maďarsko označila za vynikajúceho "partnera NATO".

"Naďalej vyjadríme svoje obavy, ak sa nejaké objavia. Zdôrazňujem, že je to dvojsmerná ulica," povedala Bellová s poznámkou, že aj členovia maďarskej vlády jej zvyknú povedať, ak majú nejaké obavy.

K otázke migrácie, ktorá podľa jej slov znamená pre Maďarsko obrovskú výzvu, veľvyslankyňa povedala, že Spojené štáty chápu, že Maďarsko ako suverénny štát má právo chrániť svoje hranice.

"USA nie sú v situácii, že by mohli predpisovať riešenie migračnej krízy. Nie sme tu preto, aby sme kritizovali maďarské kroky a spôsob, akým sa Maďarsko snaží krízu riešiť. Podporujeme snahy Európskej únie vo vypracovaní uceleného a jednotného prístupu," konštatovala.

Podotkla však, že k riešeniu problému migrácie treba pristupovať humánne. "Utečenci utekajú pred násilnými extrémistami a nie sú to teroristi," zdôraznila veľvyslankyňa USA.