Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počas Wagnerovej opery skolaboval vo Viedni dirigent predstavenia

Rakúšana Franza Welsera-Mösta odviezli do nemocnice v závere prvého dejstva s prudkými bolesťami chrbta, ktoré ho prepadli keď dvíhal dirigentskú paličku, informovala dnes Opera.

Viedeň 1. apríla (TASR) - Vo viedenskej Štátnej opere skolaboval v nedeľu dirigent počas 4,5-hodinového predstavenia opery Richarda Wagnera Parsifal. Rakúšana Franza Welsera-Mösta odviezli do nemocnice v závere prvého dejstva s prudkými bolesťami chrbta, ktoré ho prepadli keď dvíhal dirigentskú paličku, informovala dnes Opera. Zvyšok predstavenia namiesto neho oddirigoval jeho zástupca.

Podľa BBC sa Welser-Möst, ktorý je tiež dirigentom Clevelandského orchestra v USA, mohol ešte ten istý večer vrátiť domov.

Viedenská Štátna opera uvádza ročne 50 až 60 opier v približne 200 predstaveniach. Welser-Möst je jej hudobným riaditeľom od roku 2010, kedy v tejto funkcii vystriedal japonského dirigenta Seijiho Ozawu, ktorého choroba prinútila urobiť si na čas prestávku.

Kým sa Welser-Möst stal dirigentom, pracoval ako huslista v niektorých z najznámejších orchestrov sveta, vrátane filharmonických orchestrov Viedne a Berlína, Mládežníckeho orchestra Gustava Mahlera a orchestrov Philadelphie, Bostonu, Los Angeles a New Yorku. Hrať na husle prestal po autohavárii, pri ktorej si poškodil nervy.

Magazín Musical America ho v roku 2003 zvolil za šéfa orchestru roka, dodala BBC.