Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Vo waleskej metropole vypukli po smrti dvoch tínedžerov nepokoje

Horiace auto v cardiffskej štvrti Ely 23. mája 2023. Foto: TASR/AP

V cardiffskej štvrti Ely horeli podľa zverejnených záberov dve zaparkované autá, pričom desiatky mladých ľudí hádzali na príslušníkov poriadkovej polície kamene, dlažobné kocky a petardy.

Cardiff 23. mája (TASR) - Približne desiatka policajtov utrpela zranenia pri "rozsiahlych nepokojoch", ktoré v pondelok neskoro večer vypukli v jednej zo štvrtí waleskej metropoly Cardiff. Informovala o tom v utorok tamojšia polícia.

K nepokojom došlo po tom, ako pri dopravnej nehode zahynuli dvaja tínedžeri a šírili sa fámy, že ich predtým naháňali policajti, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

V cardiffskej štvrti Ely horeli podľa zverejnených záberov dve zaparkované autá, pričom desiatky mladých ľudí hádzali na príslušníkov poriadkovej polície kamene, dlažobné kocky a petardy. Na mieste sa zišlo približne 100 až 150 mladých ľudí, niektorí z nich mali na tvárach nasadené kukly.

Policajný komisár pre Južný Wales Alun Michael uviedol, že nepokoje vypukli po smrti dvoch tínedžerov, ktorí zahynuli pri dopravnej nehode. Súvislosť medzi nehodou a nepokojmi však označil za veľmi nejasnú.

"Podľa mojich informácií došlo k dopravnej nehode dvoch tínedžerov na bicykli alebo kolobežke, pri ktorej žiaľ, zomreli," povedal pre stanicu BBC. V súvislosti s nehodou sa podľa jeho slov zjavne rozšírili fámy, že tínedžerov naháňala polícia, k čomu však podľa neho vôbec nedošlo.

Michael tiež uviedol, že pri nepokojoch utrpela zranenia približne desiatka policajtov, žiaden z nich však nie je v ohrození života. Samotná polícia oznámila, že k dopravnej nehode tínedžerov došlo ešte pred jej príchodom. Počas nepokojov zatkla viacerých ľudí, presné číslo však neuviedla.

Pred miestnou policajnou stanicou hliadkovala v utorok ráno jazdná polícia. Objavili sa totiž náznaky, že by sa mohla stať terčom útokov, uvádza AFP.