Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Wall Street Journal znepokojilo zatknutie svojho redaktora v Rusku

Auto prechádza okolo budovy Federálnej bezpečnostnej služby (FSB, nástupca sovietskej KGB) na námestí Lubjanskaja v Moskve v Rusku. Foto: TASR/AP

Novinára zatkli v meste Jekaterinburg, kde sa údajne snažil získať utajované informácie o podniku ruského vojensko-priemyselného komplexu.

Washington 30. marca (TASR) — Americký denník The Wall Street Journal vyjadril vo štvrtok "hlboké znepokojenie" v súvislosti so zadržaním svojho novinára Evana Gershkovicha ruskou Federálnou bezpečnostnou službou (FSB) za údajnú špionážnu činnosť v prospech USA. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"The Wall Street Journal je hlboko znepokojený ohľadne bezpečnosti pána Gershkovicha," uviedol denník vo vyhlásení. Noviny "dôrazne popierajú“ obvinenia FSB a žiadajú okamžité prepustenie svojho reportéra, ktorého považujú za "dôveryhodného a lojálneho".

Novinára zatkli v meste Jekaterinburg, kde sa údajne snažil získať utajované informácie o podniku ruského vojensko-priemyselného komplexu.

"FSB zastavila nelegálne aktivity korešpondenta moskovskej pobočky denníka Wall Street Journal akreditovaného ruským ministerstvom zahraničných vecí, podozrivého zo špionáže v prospech americkej vlády," uvádza sa v stanovisku FSB.

Ak bude Gershkovich usvedčený z trestného činu špionáže, môže mu v Rusku hroziť trest odňatia slobody až na 20 rokov.

Tridsaťjedenročný Gershkovich v minulosti pracoval ako redaktor agentúry AFP v Moskve a pre spravodajský portál The Moscow Times v anglickom jazyku.

Agentúra AP pripomína, že Gershkovich je prvým novinárom amerického spravodajského média, ktorého zatkli v súvislosti s obvineniami zo špionáže v Rusku od čias studenej vojny