Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Wallace: Moskva by mala rešpektovať medzinárodný vzdušný priestor

Na snímke minister obrany Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska Ben Wallace. Foto: TASR - Pavel Neubauer

e kľúčové, aby všetky strany rešpektovali medzinárodný vzdušný priestor, a naliehame na Rusov, aby tak činili aj oni, povedal v súvislosti s incidentom britský minister obrany Wallace.

Londýn 15. marca (TASR) - Britský minister obrany Ben Wallace vyzval v stredu Moskvu, aby rešpektovala pravidlá pohybu v medzinárodnom vzdušnom priestore. Reagoval tak na utorkový incident s dronom v Čiernom mori, informuje TASR na základe správy denníka The Guardian.

Americký prieskumný dron MQ-9 spadol v utorok do vôd Čierneho mora po tom, ako sa podľa tvrdení Pentagónu v medzinárodnom vzdušnom priestore zrazil s ruskou stíhačkou Su-27. Podľa Pentagónu dron v čase incidentu vykonával v rutinné operácie v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Ruské ministerstvo obrany naopak tvrdí, že ruské stíhačky do žiadneho kontaktu s americkým dronom neprišli, nepoužili svoje zbraňové systémy a bezpečne sa vrátili na svoju základňu. Operátori amerického dronu podľa Moskvy vykonali príliš prudký manéver, čo spôsobilo stratu výšky stroja a jeho zrútenie do mora.

Moskva vníma zrážku amerického vojenského dronu a ruskej stíhačky nad Čiernym morom ako provokáciu, vyhlásil v utorok ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov s tým, že Moskva si neželá žiadnu konfrontáciu. Podľa Antonova sa americký dron "zámerne a provokatívne" blížil smerom k územiu Ruska s vypnutým transpondérom.

"Je kľúčové, aby všetky strany rešpektovali medzinárodný vzdušný priestor, a naliehame na Rusov, aby tak činili aj oni," povedal v súvislosti s incidentom britský minister obrany Wallace.

Incident s dronom je prvým takýmto priamym stretom medzi Ruskom a USA od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári minulého roka a hrozí, že prehĺbi napätie medzi Washingtonom a Moskvou, konštatuje Reuters.