Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Washington obmedzí cestovanie medzi USA a Bieloruskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na základe nariadenia budú mať letecké spoločnosti zakázané predávať letenky na cestovanie medzi USA a Bieloruskom.

Washington 30. júna (TASR) - Spojené štáty v utorok navrhli prísne obmedzenia v cestovaní medzi USA a Bieloruskom. Opatrenia súvisia s núteným pristátím osobného lietadla spoločnosti Ryanair s cieľom zatknúť bieloruského novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, ku ktorému došlo ešte v máji, informuje agentúra AP.

Na základe nariadenia budú mať letecké spoločnosti zakázané predávať letenky na cestovanie medzi USA a Bieloruskom. Možné budú len výnimky z humanitárnych dôvodov alebo dôvodov súvisiacich s národnou bezpečnosťou.

Medzi USA a Bieloruskom neexistuje priame osobné letecké spojenie, pripomína AP.

Zákaz sa podľa agentúry Reuters nebude týkať nákladnej dopravy. Jedinou americkou leteckou spoločnosťou, ktorá lieta v blízkosti bieloruského územia, je spoločnosť United Airlines.

Lietadlo spoločnosti Ryanair muselo 23. mája počas letu z Grécka do Litvy núdzovo pristáť na letisku v bieloruskom Minsku. Oficiálne sa tak stalo pre nahlásenie bomby na palube, ktoré sa však ukázalo byť falošné. V lietadle sa nachádzal aj bieloruský opozičný novinár a aktivista Raman Pratasevič so svojou priateľkou Sofiou Sapegovou, ktorých po pristátí v Minsku zadržali. Viacerí predstavitelia EÚ označili postup bieloruských úradov za akt štátneho pirátstva.