Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Washington prisľúbil odplatu za útok jemenských povstalcov na Abú Zabí

Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Pri výbuchu cisterien zahynuli podľa polície traja ľudia - jeden občan Pakistanu a dvaja občania Indie -, a šiesti utrpeli zranenia.

Washington 18. januára (TASR) - Spojené štáty odsúdili "teroristický útok" jemenských povstalcov, tzv. húsíov, na hlavné mesto Spojených arabských emirátov (SAE) Abú Zabí, pri ktorom v pondelok zahynuli traja ľudia a šiesti utrpeli zranenia. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

"Húsíovia sa k tomuto útoku prihlásili a my budeme spolupracovať s SAE a medzinárodnými partnermi, aby sme voči nim vyvodili zodpovednosť," uviedol vo vyhlásení poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Záväzok USA chrániť bezpečnosť SAE pritom označil za "neochvejný". Podobne sa vyjadril aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý v pondelok večer telefonoval so svojim rezortným kolegom zo SAE Muhammadom bin Zájidom Nahjánom.

"Minister Blinken odsúdil dnešné teroristické útoky, ktoré zabili a zranili nevinných civilistov," povedal v pondelok hovorca rezortu diplomacie Ned Price.

Na archívnej snímke z 16. augusta 2021 hovorca ministra zahraničných vecí USA Ned Price hovorí počas tlačovej konferencie vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Spojené arabské emiráty sú súčasťou Spojenými štátmi podporovanej vojenskej koalície na čele so Saudskou Arábiou, ktorá bojuje proti povstalcom v Jemene na strane medzinárodne uznanej jemenskej vlády.

Polícia v metropole SAE bezprostredne po útokoch uviedla, že v priemyselnej oblasti neďaleko Abú Zabí vybuchli tri vozidlá s cisternami na pohonné látky a že na stavenisku v areáli medzinárodného letiska vypukol požiar. Pri výbuchu cisterien zahynuli podľa polície traja ľudia - jeden občan Pakistanu a dvaja občania Indie -, a šiesti utrpeli zranenia.

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď Iránom podporovaní šiitskí povstalci obsadili hlavné mesto Saná. V dôsledku konfliktu zahynulo už približne 377.000 ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy, píše AFP. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu humanitárnu krízu súčasného sveta.