Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Web EP zasiahol kyberútok po schválení rezolúcie odsudzujúcej Rusko

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za kyberútok na web EP sa prihlásila prokremeľská skupina, uviedla šéfka europarlamentu Roberta Metsolová.

Štrasburg 23. novembra (TASR) - Webovú stránku Európskeho parlamentu (EP) zasiahol v stredu kyberútok. K zodpovednosti sa prihlásila prokremeľská skupina. TASR informuje podľa agentúr Reuters, AFP a AP.

Hovorca europarlamentu Jaume Duch zverejnil na Twitteri správu, že ich web sa stal terčom "DDoS útoku". "V súčasnosti web nefunguje," dodal s tým, že stránka je zahltená požiadavkami zvonku. Technické tímy pracujú na čo najrýchlejšom vyriešení problému.

Distribuovaný útok zahltením servera služby (DDoS) pomocou pochybnej aktivity obmedzí funkčnosť stránky alebo ju úplne vyradí z prevádzky.

Europoslanci krátko predtým schválili uznesenie označujúce Rusko za "štát podporujúci terorizmus".

K zodpovednosti za kyberútok na web EP sa prihlásila prokremeľská skupina, uviedla šéfka europarlamentu Roberta Metsolová. "Európsky parlament je pod sofistikovaným kyberútokom," dodala.

"Naši IT odborníci vyvíjajú protitlak a chránia naše systémy. Toto sa deje po tom, čo sme vyhlásili Rusko za štát podporujúci terorizmus. Moja odpoveď je: Sláva Ukrajine!" ukončila tvít.

V uznesení EP sa uvádza, že "úmyselné útoky a zverstvá páchané ruskými silami a ich zástupcami na civilnom obyvateľstve na Ukrajine, ničenie civilnej infraštruktúry a iné vážne porušenia medzinárodného a humanitárneho práva predstavujú teroristické činy a vojnové zločiny". Europoslanci na základe toho Rusko v stredu označili za štát podporujúci terorizmus a za štát, ktorý používa prostriedky terorizmu.

Uznesenie podporilo 494 europoslancov, 58 bolo proti a 44 sa zdržalo hlasovania.