Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Weber: EPP nepotrebuje Orbánove rady v politických otázkach

Na archívnej snímke Manfred Weber. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér okrem iného povedal, že európski ľudovci strácajú silu, pretože čoraz viac smerujú k liberalizmu, socializmu a centrizmu.

Budapešť/Brusel 14. januára (TASR) – Európska ľudová strana (EPP) nepotrebuje rady maďarského premiéra Viktora Orbána v politických a ani vo volebných záležitostiach. Ak niekto chce patriť do EPP, musí si ctiť jej hodnoty, povedal v utorok pre server Euronews predseda frakcie EPP v Európskom parlamente Manfred Weber.

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) Weber pre Euronews reagoval na minulotýždňové vyhlásenia Orbána na medzinárodnej tlačovej konferencii, v rámci ktorej hodnotil aj vývoj v EPP.

Maďarský premiér okrem iného povedal, že európski ľudovci strácajú silu, pretože čoraz viac smerujú k liberalizmu, socializmu a centrizmu. "Ak je smerovanie zlé, tak nás v tejto forme EPP nezaujíma, zaujíma nás iba jej prípadná budúca podoba. Otázkou je, či Fidesz má dostatok síl na to, aby dokázal ovplyvniť zmeny," zdôraznil Orbán, podľa ktorého v opačnom prípade vznikne nová kresťanskodemokratická iniciatíva.

Weber konštatoval, že pozorne sledujú dianie nasledujúcich dní v Maďarsku. "Strana, ktorej som bol vlani špicenkandidátom, získala v posledných voľbách 40-percentný výsledok, preto nestojíme o rady v politických, ale ani vo volebných otázkach. Naše smerovanie a hodnoty sú jasné," podčiarkol predseda frakcie EPP.

Členstvo Fideszu v EPP pozastavili 20. marca 2019 v reakcii na bilbordovú kampaň maďarskej vlády namierenú proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi a americkému finančníkovi maďarského pôvodu Georgeovi Sorosovi ako údajným podporovateľom nezákonnej migrácie. Viaceré členské strany EPP požadovali vylúčenie Fideszu z tejto najväčšej európskej politickej rodiny, k čomu napokon nedošlo aj vzhľadom na následné vlaňajšie májové eurovoľby.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)