Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Weber: Orbán sa zmenil, voľby nie sú pre nás najdôležitejšie

Maďarský premiér Viktor Orbán, archívne foto. Foto: TASR/AP

Maďarská vládna strana Fidesz vlani 18. marca oznámila, že vystupuje z Európskej ľudovej strany.

Budapešť 15. februára (TASR) - Európska ľudová strana (EPP) nemá vytvorený postoj k aprílovým parlamentným voľbám v Maďarsku, nie je to jej najdôležitejšou záležitosťou. Povedal to v utorok v Štrasburgu pre spravodajskú stanicu EuroNews líder poslaneckého klubu EPP v Európskom parlamente (EP) Manfred Weber v reakcii na otázku, či opäť podporí maďarského premiéra Viktora Orbána, ako to urobil v roku 2018.

Spravodajský server telex.hu pripomenul, že Weber sa v maďarskej predvolebnej kampani pred štyrmi rokmi rázne postavil za Orbána. "Maďarsko dosiahlo pod Orbánovým vedením dobré hospodárske výsledky a pomohol aj v uzatvorení balkánskej migračnej cesty," povedal vtedy predseda frakcie ľudovcov v EP, ktorý vyjadril nádej, že Fidesz vyhrá voľby.

Teraz však Weber podotkol, že Fidesz vlani vystúpil z EPP, pričom sa zmenil aj Orbán. "Vnímam to tak, že v uplynulých štyroch rokoch zmenil v mnohých veciach svoju pozíciu, v mnohých veciach má zásadne odlišné postoje," dodal s poznámkou, že predseda maďarskej vlády teraz napríklad spochybňuje úlohu EP v demokracii a zákonodarstve, čo je podľa jeho vyjadrenia v rozpore s európskou integráciou a myšlienkou demokratickej Európy.

Maďarská vládna strana Fidesz vlani 18. marca oznámila, že vystupuje z EPP. Orbán vtedy povedal, že Fidesz teraz musí vybudovať novú demokratickú pravicu.