Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Weber pre EuroNews: Orbán hrá v prípade Ukrajiny dvojakú hru

Na archívnej snímke z 10. marca 2020 nemecký europoslanec Manfred Weber. Foto: TASR/AP

Postoj Maďarska kritizoval aj bývalý predseda Európskej rady a líder najväčšej poľskej opozičnej strany, liberálno-konzervatívnej Občianskej platformy, Donald Tusk.

Budapešť 1. marca (TASR) - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa musí rozhodnúť, na ktorej strane stojí. Maďarská vláda hrá v prípade Ukrajiny dvojakú hru, cituje v utorok spravodajca TASR z vyhlásenia lídra poslaneckého klubu Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente (EP) Manfreda Webera pre spravodajskú stanicu EuroNews.

Bavorský politik Weber reakcii na otázku, ako vníma rozhodnutie maďarskej vlády zakázať transport zbraní NATO a EÚ cez územie Maďarska, zdôraznil, že väčšina sveta sa v tejto otázke jednoznačne rozhodla.

Maďarsko sa svojím oficiálnym postojom Maďarska usiluje zabrániť tomu, aby bolo zavlečené do vojenského konfliktu, a aby chránilo Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti, píše EuroNews. Preto (Maďarsko) odmieta povoliť transport zbraní cez svoje územie.

"Je jedinou krajinou zoskupenia Vyšehradská štvorka (tvorené Českom, Maďarskom, Poľskom a Slovenskom), ktorá nepomáha Ukrajine zbraňami," píše EuroNews. Táto spravodajská stanica však pripomína, že Budapešť nevetovala sankčné balíky Európskej únie, vrátane odpojenia niektorých ruských bánk od medzinárodné finančného systému SWIFT.

Postoj Maďarska kritizoval aj bývalý predseda Európskej rady a líder najväčšej poľskej opozičnej strany, liberálno-konzervatívnej Občianskej platformy, Donald Tusk. Ten na Twitteri uviedol, že šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó a premiér Orbán si "zaslúžia aj niečo viac ako medaily od Putina", pripomenula spravodajská stanica EuroNews.

spravodajca TASR Ladislav Vallach