Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Webstránka fínskeho parlamentu bola pred vstupom do NATO terčom útoku

Nad budovou ministerstva zahraničných vecí vo fínskych Helsinkách v utorok 4. apríla 2023 vlajú vlajky NATO, stred a fínske vlajky. Foto: TASR/AP

Cieľom útoku takéhoto typu je zaplaviť nejakú službu alebo webstránku množstvom zbytočných údajov či požiadaviek a dosiahnuť tak jej znefunkčnenie či neprístupnosť pre užívateľov.

Helsinki 5. apríla (TASR) - Webstránky fínskeho parlamentu ochromil v utorok kybernetický útok typu DoS (odopretie služby). Došlo k nemu len tesne pred oficiálnym vstupom Fínska do NATO, pričom k zodpovednosti zaň sa prihlásila proruská hackerská skupina. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Útok sťažil používanie parlamentných webstránok, mnohé stránky sa nenačítavali a niektoré funkcie neboli istý čas užívateľom dostupné. Cieľom útoku takéhoto typu je zaplaviť nejakú službu alebo webstránku množstvom zbytočných údajov či požiadaviek a dosiahnuť tak jej znefunkčnenie či neprístupnosť pre užívateľov, približuje AP.

K zodpovednosti za útok sa prihlásila proruská hackerská skupina NoName057 (16). Uviedla pritom, že útok bol odvetou za vstup Fínska do NATO. Je tvrdenie o zodpovednosti však nebolo možné bezprostredne overiť. AP pripomína, že táto hackerská skupina, ktorá údajne konala na príkaz Moskvy, sa v minulosti podieľala na viacerých kybernetických útokoch na území USA či ich spojencov.