Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Webstránku Českej televízie zahltili hokejoví diváci,nešlo o kyberútok

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Väčšinu prvej tretiny zmieneného hokejového zápasu vysielala dopoludnia ČT aj v televízii, potom však prepla na iný olympijský šport .

Praha 11. februára (TASR) - Webstránku športového kanálu Českej televízie ochromili v piatok technické problémy. K výpadku webu ČT Sport došlo počas prenosu hokejového zápasu ČR-Švajčiarsko z olympijských hier v Pekingu. Dôvodom výpadku bolo zahltenie webu divákmi, a nie kybernetický útok, ako to pôvodne uvádzala samotná ČT.

Väčšinu prvej tretiny zmieneného hokejového zápasu vysielala dopoludnia ČT aj v televízii, potom však prepla na iný olympijský šport a hokej mohli diváci ďalej sledovať už len na webe. Po jeho zahltení bol prenos z hokejového zápasu presunutý na núdzovú webstránku, informuje portál Novinky.cz.

ČT najskôr na Twitteri uviedla, že čelí ďalšiemu zo série kybernetických útokov. Neskôr však hovorkyňa Karolína Blinková spresnila, že vzniknuté problémy boli len technického charakteru a vyvolali ich hokejoví fanúšikovia, ktorí sa na internetovú stránku stanice ČT Sport presunuli, keď ČT namiesto hokeja pustila ženský biatlon.

"Odporúčame sa k sledovaniu športových udalostí pripájať niekoľko minút pred ich začiatkom, keď je sieť menej zaťažená," uviedla ČT neskôr na Twitteri.

ČT už od začiatku olympijských hier hlásila niekoľko kybernetických útokov DDoS. Prvé výpadky oznámila už pred prenosom slávnostného zahájenia hier v piatok 4. februára a potom aj v ďalší deň dopoludnia. Útoky boli väčšinou načasované na nejaký prenos s účasťou českých športovcov.

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) prebieha vždy rovnako. Státisíce počítačov sa v jeden konkrétny okamih pripoja na konkrétny server, ktorý obvykle nezvládne spracovanie takého veľkého množstva požiadaviek a "spadne". Pre bežných užívateľov sa potom takto napadnutá stránka javí ako nedostupná.