Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Slovenský veľvyslanec v Maďarsku dostal Radnótiho cenu proti rasizmu

Zväz maďarských odbojárov a protifašistických bojovníkov - Zomknutie za demokraciu (MEASZ) udelil v Budapešti pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti rasovej diskriminácii veľvyslancovi SR v Budapešti Petrovi Weissovi (druhý zľava) mimoriadnu Cenu Miklósa Radnótiho proti rasizmu. Na snímke vľavo predseda MEASZ-u Vilmos Hanti. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Petrovi Weissovi udelil cenu Zväz maďarských odbojárov a protifašistických bojovníkov - Zomknutie za demokraciu (MEASZ) pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti rasovej diskriminácii.

Budapešť 21. marca (TASR) - Zväz maďarských odbojárov a protifašistických bojovníkov - Zomknutie za demokraciu (MEASZ) udelil dnes v Budapešti pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti rasovej diskriminácii veľvyslancovi SR v Budapešti Petrovi Weissovi mimoriadnu Cenu Miklósa Radnótiho proti rasizmu.

Cenu založilo predsedníctvo zväzu v roku 2000. Udeľujú ju súkromným osobám, skupinám a organizáciám, ktoré činmi, postojmi a osobným príkladom vystupujú proti rasizmu a antisemitizmu a proti akejkoľvek forme segregácie. Podľa zakladateľov cena "plní úlohu živého svedomia spoločnosti a demokracie".

V roku 2008 toto ocenenie udelili aj predsedovi zahraničného výboru Snemovne reprezentantov Tomovi Lantosovi, jedinému poslancovi amerického Kongresu, ktorý prežil holokaust.

"Vnímam to ako reflexiu skutočnosti, že samostatná Slovenská republika, ktorá si pripomína 20. výročie nezávislej štátnosti v tomto roku, je jasne postavená na univerzálnej európskej a slovenskej národnej antifašistickej tradícii," povedal pri tejto príležitosti pre TASR Weiss.

"Vnímam to ako ocenenie toho, že sú veľmi dobré vzťahy medzi Slovenským zväzom protifašistických bojovníkov a jeho maďarským partnerom a vnímam to aj ako ocenenie možno svojich vystúpení na podujatiach, ktoré usporiadali maďarskí antifašisti a odbojári. Zrejme to je aj ocenenie mojich dlhodobých postojov k otázkam, ktoré sa týkajú antisemitizmu, rasizmu, pravicového extrémizmu," dodal veľvyslanec.

Podľa jeho slov nie je tajomstvom, že v Maďarsku je veľmi silná krajne pravicová extrémistická strana, ktorá sa netají nielen svojimi revizionistickými zámermi, ale veľmi často v snahe získať voličov sa uchyľuje aj k antisemitským a antirómskym výrokom.



"Nie je tajomstvom ani to, že aj v časti intelektuálnych kruhov v Maďarsku sa objavujú znepokojujúce antisemitské a antirómske vyjadrenia, ktoré vzbudzujú pobúrenie nielen v Maďarsku, ale aj širšie v Európe. V tomto širšom kontexte vnímam toto ocenenie tak, že SR, ktorú tu zastupujem, sa maďarskými antifašistami a odbojármi chápe ako ten štát, ktorý má jasné pozície k takýmto negatívnym tendenciám," uzavrel ocenený slovenský veľvyslanec.

Ceny z rúk predsedu MEASZ-u Vilmosa Hantiho ďalej prevzali Tibor Drucker, ktorý prežil holokaust a je členom kuratória Pamätného centra holokaustu; matematik a ekonóm Tivadar Farkasházy, známy ostrými vyjadreniami voči šíreniu nenávisti a prejavom neonacizmu; najstarší poslanec parlamentu János Horváth, ktorý bol v období druhej svetovej vojny členom Maďarského národného hnutia za nezávislosť; podpredseda MEASZ-u Zolátn Kerecsényi; ľavicový exminister Péter Kiss; bývalý riaditeľ Budapeštianskej technickej univerzity Imre Lebovits; šéfredaktor ľavicového denníka Népszava Péter Németh a herec divadla Mikroszkóp Színpad József Sas.

Radnótiho cenu udelili aj Celoštátnemu zväzu maďarských novinárov (MÚOSZ) a skupine Tolerancia na spoločenskej sieti Facebook.

Slávnostný akt odovzdávania cien sa roky konal v budove maďarského parlamentu. V uplynulých rokoch však terajší predseda zákonodarného zboru László Kövér akt vykázal z parlamentu s odôvodnením, že sa nestotožňuje s princípmi, ktoré zakladatelia ocenenia prezentujú. Ceny odovzdávajú preto v Osvetovom centre Miklósa Radnótiho v XIII. budapeštianskom obvode.