Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

WHO: Alkohol výrazne zvyšuje riziko rakoviny prsníka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nezáleží na tom, o aký druh alkoholu ide, ani akej je kvality alebo ceny, povedala odborníčka z WHO pre Európu Marilys Corbexová.

Kodaň 20. októbra (TASR) - Alkohol je jedným z hlavných rizikových faktorov rakoviny prsníka. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojej v stredu zverejnenej správe poukázala, že riziko rakoviny tohto ochorenia je možné výrazne znížiť jednoducho tým, že ľudia obmedzia jeho konzumáciu.

V európskom regióne WHO, ktorý zahŕňa 53 krajín a teritórií, je rakovina prsníka najčastejšie sa vyskytujúcou formou rakoviny: každý deň toto ochorenie diagnostikujú 1579 ženám.

Konzumácia alkoholu patrí k hlavným rizikovým faktorom tejto choroby, ktorá je zodpovedná za sedem zo 100 nových prípadov rakoviny prsníka v zmienenom regióne.

Európsky región WHO má najvyšší podiel nových diagnostikovaných prípadov rakoviny prsníka v porovnaní s inými regiónmi WHO. Podľa odhadov Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) bola v roku 2020 konzumácia alkoholu zodpovedná za takmer 40.000 nových prípadov rakoviny prsníka.

Podľa údajov IARC je rakovina prsníka takisto najčastejšie sa vyskytujúcou formou rakoviny na celom svete. V roku 2020 boli odhadom diagnostikované viac než dva milióny nových prípadov, pričom približne 100.000 z nich možno pripísať konzumácii alkoholu.

"Ľudia musia vedieť, že obmedzením konzumácie alkoholu môžu znížiť riziko rakoviny. Nezáleží na tom, o aký druh alkoholu ide, ani akej je kvality alebo ceny,"
povedala odborníčka z WHO pre Európu Marilys Corbexová.

WHO upozorňuje, že neexistuje bezpečná miera konzumácie alkoholu. Riziko rakoviny prsníka sa zvyšuje s každou jednotkou alkoholu denne. Viac ako desať percent prípadov rakoviny spôsobenej alkoholom v európskom regióne WHO vzniká tým, ak niekto denne vypije len jednu fľašku piva (500 ml) alebo dva malé poháre vína (po 100 ml). V prípade rakoviny prsníka ide ešte o vyšší počet prípadov.

WHO vyzýva na zavedenie účinných politík na zníženie užívania alkoholu vrátane obmedzenia jeho dostupnosti či zákazu alebo obmedzenia reklám na alkoholické nápoje vo všetkých médiách.