Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

WHO dočasne vylúčila Mjanmarsko zo svojho výročného zhromaždenia

Na archívnej snímke demonštranti pochodujú okolo radu vojenských vozidiel počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Mandalay 12. februára 2021. Foto: TASR/AP

Dôvodom je dilema, koho by po tohtoročnom februárovom prevrate v Mjanmarsku mali uznať za legitímneho zástupcu tejto východoázijskej krajiny.

Ženeva 26. mája (TASR) - Členské krajiny Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa rozhodli dočasne vylúčiť Mjanmarsko zo svojho výročného Zasadnutia Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA) – orgánu WHO zloženého z ministrov zdravotníctva členských štátov. Dôvodom je dilema, koho by po tohtoročnom februárovom prevrate v Mjanmarsku mali uznať za legitímneho zástupcu tejto východoázijskej krajiny. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

O zastupovanie Mjanmarska na 74. Zasadnutí WHA požiadali tak zástupcovia zosadenej civilnej vlády, ako aj vojenská junta, ktorá sa pred takmer štyrmi mesiacmi chopila moci v tejto krajine.

Čakajúc, ako sa k tomuto problému postaví OSN ako celok, WHO odložila rozhodnutie o tom, kto by na zasadnutí WHA mal Mjanmarsko zastupovať. Nateraz to znamená, že "na 74. zasadnutí WHA nebude Mjanmarsko zastupovať nikto," vyplýva z návrhu, ktorý v stredu ráno bez hlasovania schválili členské štáty WHO.

Tohtoročné zasadnutie WHA, ktoré sa začalo v pondelok a potrvá do 1. júna, je vzhľadom na prebiehajúcu krízu spôsobenú pandémiou považované za jedno z najdôležitejších vôbec.

Od februárového puču, ktorý vojenská junta zdôvodnila potrebou ochrany demokracie po údajných volebných podvodoch, zabili v Mjanmarsku policajti a vojaci pri každodenných tvrdých zásahoch voči demonštrantom podľa viacerých skupín aktivistov a pozorovateľov viac než 800 ľudí.