Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

WHO: Iniciatíva COVAX stále nemá dostatok vakcín

Na archívnej snímke konvoj Organizácie Spojených národov (OSN) 17. marca 2021. Foto: TASR/AP

Ako píše agentúra AFP, program COVAX, vytvorený OSN a WHO, doteraz doručil viac ako 80 miliónov dávok vakcín do 129 teritórií. To je však približne o 200 miliónov dávok menej, ako sa plánovalo.

Ženeva 4. júna (TASR) - Medzinárodná iniciatíva COVAX nemá dosť vakcín na to, aby mohla zaručiť včasné zaočkovanie obyvateľov rozvojových krajín proti chorobe COVID-19. Uviedol to v piatok predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zodpovedný za program COVAX Bruce Aylward.

Ako píše agentúra AFP, program COVAX, vytvorený Organizáciou Spojených národov (OSN) a WHO, doteraz doručil viac ako 80 miliónov dávok vakcín do 129 teritórií. To je však približne o 200 miliónov dávok menej, ako sa plánovalo, povedal Aylward novinárom v Ženeve.

Bohaté krajiny medzitým síce prisľúbili, že darujú približne 150 miliónov ďalších dávok, ani toto množstvo však podľa Aylwarda nestačí.

"Po prvé, veľmi málo dávok dorazí v období jún-júl, čo znamená, že budeme mať výpadok (v očkovaní)," konštatoval Aylward. "Ďalším problémom je množstvo. Ak chceme mať tento rok zaočkovaných najmenej 30 - 40 percent svetovej populácie, musíme do septembra zaočkovať ďalších 250 miliónov ľudí."
Na archívnej snímke z 24. marca 2021 zdravpotná sestra drží ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca pred očkovaním v meste Machakos v Keni, ktorú vyrobila a poskytla prostredníctvom distribučného programu COVAX farmaceutická spoločnosť Serum Institute of India (SII).
Foto: TASR/AP

Až 97 percent dávok doteraz dodaných cez program COVAX je od spoločnosti AstraZeneca, zvyšok od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Indická spoločnosť Serum Institute of India (SII), ktorá vakcínu Covishield of firmy AstraZeneca vyrába, mala byť pôvodne hlavným ohnivkom dodávateľského reťazca COVAX. Vláda v Naí Dillí však obmedzila vývoz vakcín po tom, ako sa krajinou prehnala zničujúca druhá vlna pandémie.

Vo štvrtok bolo globálne podaných viac ako dve miliardy dávok vakcín, z nich však až 37 percent v bohatých krajinách, kde žije 16 percent svetovej populácie, píše AFP. Len 0,3 percenta bolo podaných v 29 najchudobnejších krajinách sveta, kde žije deväť percent svetovej populácie.