Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

WHO nabáda Rusko chrániť zdravie verejnosti počas osláv konca vojny

Ruskí policajti s ochrannými rúškami na zabránenie šíreniu nového koronavírusu hliadkujú pri rybníku Ostankino v Moskve 20. mája 2020. Foto: TASR/AP

Slávnostná vojenská prehliadka na Červenom námestí v Moskve, ktorá sa mala konať v Deň víťazstva - 9. mája -, bola pre epidémiu koronavírusu odložená a uskutoční sa 24. júna.

Moskva 3. júna (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu Rusku pripomenula pretrvávajúce riziko, ktoré predstavuje nový koronavírus SARS-CoV-2. Varovanie prichádza v čase, keď sa Rusko pripravuje na odložené oslavy 75. výročia víťazstva nad fašimom v druhej svetovej vojne a na celonárodné hlasovanie o zmenách a doplneniach do ústavy.

WHO nabáda Rusko, aby počas masových podujatí prijalo opatrenia na ochranu verejného zdravia. Predstaviteľka WHO Melita Vujnovičová podľa agentúry TASS informovala, že WHO vedie s ruskými úradmi diskusie o tom, ako zabezpečiť, aby masové podujatia nepredstavovali ohrozenie pre verejné zdravie.

Ako pripomenula agebtúra DPA, Rusko je so svojou bilanciou epidémie choroby COVID-19, keď oficiálne eviduje viac ako 430.000 pozitívne testovaných osôb, na treťom mieste v počte prípadov nákazy - za USA a Brazíliou.

Slávnostná vojenská prehliadka na Červenom námestí v Moskve, ktorá sa mala konať v Deň víťazstva - 9. mája -, bola pre epidémiu koronavírusu odložená a uskutoční sa 24. júna.

Spomínané celoštátne hlasovanie o zmenách a doplneniach do ústavy vypísal ruský prezident Vladimir Putin na 1. júla.

Oba dni - 24. jún i 1. júl - budú súčasne dňami pracovného pokoja.

Agentúra DPA v tejto súvislosti uviedla, že ak budú predložené návrhy schválené, Putinovi to umožní zostať pri moci aj po skončení jeho terajšieho funkčného obdobia o dva roky.

Z navrhovaných zmien vyplýva, že by teoreticky mohol zotrvať vo vedení krajiny až do roku 2036. Od čias sovietskeho diktátora Josifa Stalina je 67-ročný Putin najdlhšie vládnucim lídrom v Rusku, dodala DPA.

Vo funkcii prezidenta Putin pôsobil od 31. decembra 1999 - po prekvapivom odstúpení Borisa Jeľcina bol prvé štyri mesiace úradujúcim prezidentom a potom prezidentom v dvoch štvorročných funkčných obdobiach do roku 2008. Jedno funkčné obdobie potom strávil ako premiér. V roku 2012 sa po voľbách vrátil do úradu hlavy štátu, do ktorého bol znovuzvolený v marci roku 2018, a to na šesť rokov, do roku 2024.