Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

WHO: Nemocnice v Pásme Gazy majú palivo len na tri dni

Palestínčania sledujú izraelský vojenský vrtuľník ako lieta počas vojenskej operácie nad mestom Chán Júnis, na juhu pásma Gazy 15. februára 2024. Izraelská armáda spustila v stredu útok na najväčšiu nemocnicu v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy. Jej vojaci údajne strieľajú aj do lekárov, informuje TASR na základe správ televízií al-Džazíra a Sky News. Al-Džazíra uviedla, že izraelská armáda oblieha Násirovo zdravotnícke stredisko, ktoré sa zmenilo na vojnovú zónu. Foto: TASR/AP

Tedros uviedol, že Al-Najjar, jedna z troch nemocníc v Rafahu, už nefunguje v dôsledku pokračujúcich nepriateľských akcií v okolí a vojenskej operácie v Rafahu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ženeva 8. mája (TASR) - Nemocniciam na juhu Pásma Gazy ostalo palivo pre elektrické generátory už iba na tri dni a jeho zásoby pre uzavreté hraničné priechody nemôžu doplniť. V stredu to uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Aj napriek medzinárodnej kritike izraelské tanky vstúpili v utorok do preplneného mesta Rafah a zmocnili sa blízkeho priechodu do Egypta, hoci tadiaľ doteraz prúdila humanitárna pomoc na obliehané palestínske územie.

"Uzatvorenie hraničného priechodu naďalej bráni OSN dovážať palivo. Bez paliva sa zastavia všetky humanitárne operácie. Uzavretie hraníc tiež bráni dodávke humanitárnej pomoci do Gazy," uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na sociálnej sieti X.

"Nemocniciam na juhu Gazy zostávajú len tri dni paliva, čo znamená, že ich služby sa môžu čoskoro zastaviť," dodal.

Tedros uviedol, že Al-Najjar, jedna z troch nemocníc v Rafahu, už nefunguje v dôsledku pokračujúcich nepriateľských akcií v okolí a vojenskej operácie v Rafahu.

"V čase, keď si krehké humanitárne operácie naliehavo vyžadujú rozšírenie, vojenská operácia v Rafahu ďalej obmedzuje našu schopnosť osloviť tisíce ľudí, ktorí žili v hrozných podmienkach bez adekvátnej stravy, hygieny, zdravotníckych služieb a bezpečnosti,“ povedal. "Toto musí teraz prestať."

WHO so sídlom v Ženeve je zdravotníckou agentúrou OSN. Izrael bombardoval Rafah v stredu, keď sa v Káhire obnovili rozhovory s cieľom dohodnúť sa na podmienkach prímeria v sedemmesačnej vojne.